Hrvatsko predsjedanje EUSAIR strategijom: okrugli stol o temi razvoja zelenog i uravnoteženog turizma

Slika /1_A_fotke_vijesti/231027_eusair.jpg

U okviru programa hrvatskog predsjedanja Europskom strategijom za Jadransko-jonsku regiju i Jadransko-jonskom inicijativom, u srijedu 25. listopada u Zagrebu održan je okrugli stol Development of Green Tourism Products and Balanced Tourism Development.

Sudionicama okruglog stola obratio se veleposlanik Fabio Pigliapoco, direktor Stalnog predstavništva Jadransko-jonske inicijative sa sjedištem u Anconi koji je istaknuo formu okruglog stola kao odličan način suradnje, komunikacije i povezivanja. Iste vrijednosti danas su prisutne u proširenoj obitelji Jadransko-jonske inicijative i Europske strategije za Jadransko-jonsku regiju.

U ime Ministarstva turizma i sporta sudionike okruglog stola pozdravio je savjetnik ministrice Igor Radić istaknuvši prioritete hrvatskog predsjedanja EUSAIR-om a koji su usklađeni s nacionalnom Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. godine. 

Uslijedile su zanimljive prezentacije iz različitih kutova rada na održivosti i razvoju uravnoteženog turizma. Predstavljene su tranzicije hrvatskog i slovenskog turizma prema održivom načinu upravljanja koje se rade u suradnji s vanjskim stručnjacima i akademskom zajednicom.

Slijedili su primjeri prakse na razini destinacija. Grad Dubrovnik i destinacija Slunj Rastoke iznijeli su izazove s kojima se susreću kako bi život u destinaciji bio kvalitetan za lokalno stanovništvo, no i ugodno i lijepo iskustvo za posjetitelje.

Projekti i projektne suradnje uvijek koriste društvu i zajednici stoga su projekti dobrodošli zbog mogućnosti testiranja proizvoda, modela suradnji što su dokazali i predstavljeni projekti iz privatnog i istraživačkog sektora. 

Poslije zanimljivih prezentacija i žive diskusije, ambasador Fabio Pigliapoco je, zahvalivši  svima na sudjelovanju i organizaciji okruglog stola o konceptima zelenog, odgovornog i održivog turizma, naglasio da rasprave ne staju, već traju i nastavljaju se. 

Pisane vijesti