Hrvatska ima potencijala za razvoj elitnog nautičkog turizma

Slika /arhiva/061123-n-Kornati.jpg

Hrvatska ima potencijala za brzi razvoj nautičkog turizma, posebice elitnog nautičkog turizma u koji se ubraja pružanje usluga megajahtama, odnosno jahtama dužim od 30 metara.

Istaknuto je to na predstavljanju hrvatske pomorsko-turističke agencije specijalizirane za pružanje usluga megajahtama A1JLT Yacht Agency čije je sjedište u Opatiji, a koja je dio udruženja agencija za mega jahte Blue Water Alliance.

Udio megajahti u nautičkom turizmu iznosi tek 1,17 posto, kazala je načelnica Odjela međunarodno pravnih poslova pri upravi za pomorski promet, dobro i luke Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Maja Markovčić Kostelac.

Dodala je kako je u pripremi niz mjera kojima će se potaknuti razvoj te grane, kao što su izmjena i dopuna zakona o lukama i pomorskom dobru kojim bi se omogućio boravak megajahti u zimskim mjesecima u mjesnim lukama. Navela je također i mogućnost prenamjene vojnih luka za prihvat megajati.

Direktor A1JLT-a Ivo Dujmić istaknuo je kako njihove usluge koristi više od 80 posto megajahti koje dolaze u Hrvatsku. Procjenjuje se kako prinos ovog dijela turizma hrvatskom gospodarstvu godišnje donese 40 do 60 milijuna kuna, pri čemu je zanimljiv podatak da na tim jahtama boravi svega desetak gostiju i isto toliko članova posade.

Tvrtka A1JLT u svojim uredima u Hrvatskoj zapošljava 40 ljudi, a ove godine otvorena je i sestrinska kompanija More&More, specijalizirana za opskrbu jahti luksuznim vinima, namirnicama i ostalim uslugama. (Hina) 



Pisane vijesti