​HOK pozdravlja otvaranje terasa i predlaže niz mjera za spas sektora

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190907-bd_selo.jpg

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) pozdravlja najavljeno otvaranje terasa, ali upozorava da će zbog vremenskih prilika raditi samo dio kapaciteta ugostiteljskih objekata te predlaže niz mjera za spas sektora.

Ceh ugostitelja HOK-a predlaže proširivanje postojećih dozvola za usluživanje na otvorenom uz objašnjenje da je pokrenuta inicijativa za privremeno korištenje terasa ugostiteljskih objekata na većoj površini od ranije utvrđene rješenjem tijekom 2021. godine, na mjestima gdje je to moguće provest bez narušavanja prostora.
 
Predlažu i produljenje roka za plaćanje PDV-a na dva mjeseca, odnosno omogućavanje dodatnoga vremenskog roka za plaćanje PDV-a na 60 dana, za vrijeme trajanja epidemioloških mjera koji propisuju restrukcije u poslovanju.
 
Prijedlog je i da isporuka repromaterijala ugostiteljstvu bude oslobođena PDV-a (posebne okolnosti) radi "cash flowa“, kao i ukidanje obveze plaćanja mjesečnih akontacija poreza na dohodak i poreza na dobit u razdoblju do 31.prosinca 2021. godine. Tim poreznim rasterećenjem osiguralo bi se, smatraju, da određena sredstva "ostanu“ na raspolaganju za pokrivanje tekućeg poslovanja te time osigurala likvidnost poslovanja.
 
Žele i isplatu jednokratne novčane pomoći ugostiteljskom sektoru, odnosno iz HOK-a predlažu da se ugostiteljima odobre nepovratna sredstva u iznosu od tri posto bruto prometa 2019., kako bi mogli pripremiti lokale i nabaviti osnovne namirnice za početak rada.
 
Zalažu se i za reprogram postojećih obaveza, tj. da se u  dogovoru s komercijalnim bankama sve financijske obveze (glavnica, kamate) iz svih vrsta ugovora o kreditu (redovne, financijsko restrukturiranje, prisilne nagodbe itd.) odgode za 2022. ili za dodatnih 12 mjeseci od trenutka postizanja konsenzusa.
 
Na kraju, traže i mogućnost korištenja državnih jamstava kroz program Vlade/ministarstva turizma i sporta. Želja im je što skorija primjena "Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19.", odnosno definiranje jasnih kriterija te načina dobivanja/korištenja istih radi pripreme objekata za početak poslovanja te unapređenja usluge i podizanja kvalitete ponude.
 
Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Joso Smolić ističe kako ugostitelji očekuju prvenstveno nastavak postojećih ekonomskih mjera - potpora za očuvanje radnih mjesta dok god traje kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa te naknadu fiksnih troškova.
 
"Uz te osnovne zahtjeve, predložili smo niz konkretnih prijedloga čija primjena će omogućiti da ugostiteljska djelatnost preživi ovo teško poslovno razdoblje“, zaključio je Smolić.
 
Premijer Andrej Plenković najavio je na današnjoj sjednici Vlade otvaranje terasa ugostiteljskih objekata od 1. ožujka te omogućavanje sportskih treninga u zatvorenim prostorima.
 
"Da bismo i dalje bili odgovorni u načinu zaštite građana od epidemije koronavirusa, nakon niza konzultacija s nizom resora intencija je da se od 1. ožujka rad ugostiteljskih objekata, uz ovo što je dosad bilo relaksirano, otvori na terasama i otvorenim prostorima", rekao je.
 
Omogućit će se, najavio je, i održavanje treninga u zatvorenim prostorima, s tim da će biti određenih specifičnosti s obzirom na kontaktne i kolektivne sportove. (Hina)

Pisane vijesti