HBOR nudi kredite uz 1 posto kamate

Slika /arhiva/business-hr-L.jpg

Hrvatska banka za obnovu i razvoj predstavila je u srijedu snižene kamate na postojeće kredite i nove kreditne programe.

„HBOR je ponovno odlučio smanjiti kamatne stope jer želimo pokrenuti kotač investicija koji se zaustavio“, kazao je Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a. Sve kamate na postojeće kreditne programe smanjuju se za jedan postotni bod pa će, primjerice, najveća postojeća kamatna stopa od šest posto za neke programe namijenjene gospodarstvu biti smanjena na pet posto, a najniža kamatna stopa iznosit će jedan posto jer je dosad za neke od programa najniža stopa iznosila dva posto. Riječ je privremenoj mjeri koja će se odnositi na kredite odobrene 2012. godine, i to poduzetnicima koji su kredit uzeli nakon 1. siječnja ove godine, odnosno do stupanja na snagu novih uvjeta, te ako ispunjavaju važeće propise o odobrenju potpore male vrijednosti. Ovom se mjerom želi potaknuti investiranje u poljoprivredi i ribarstvu, turizmu, industriji i energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i obnovljivim izvorima energije, a ponajprije je namijenjena gradnji novih kapaciteta i uvođenju novih tehnologija.

Kamate su snižene u osam kreditnih programa i sada iznose: po programu „Zaštita okoliša“ 1 posto, 3 posto i 3M EURIBOR +1 posto, po programima „Gospodarstvo“ i „Turizam“ 1, 3 i 5 posto, po programima „Poljoprivreda i ujednačeni razvoj“, „Otoci“, „Malo i srednje poduzetništvo“ te „Pronalasci“ 1 i 3 posto, a po programu „Početnici“ 3 posto.

„Prostor za sniženje kamatnih stopa HBOR je i ove godine pronašao u smanjenju vlastite dobiti“, istaknuo je Kovačev. Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, kazao je da jeftiniji krediti ne znače ništa ako istodobno ne postanu dostupniji pa je dodao da je na sjednici Nadzornog odbora HBORa prije dva dana dogovorena raspodjela rizika između HBOR-a i poslovnih banaka čime će se olakšati pristup kreditima. Istaknuo je da će HBOR-ovo kreditiranje znatno pomoći u borbi za rast BDP-a i investicija. „Najavljena ulaganja u energetske projekte sigurno neće u punom obimu početi ove godine jer je riječ o projektima koji traju nekoliko godina pa će težište investicija biti na malim i srednjim poduzećima. U suradnji s HBOR-om upravo činimo sve kako bismo to postigli“, kazao je Maras, dodajući daje

Vlada u ovogodišnjem proračunu baš za tu svrhu osigurala novac kako bi povećala kapitaliziranost HBOR-a.

Ministar turizma Veljko Ostojić kazao je kako je osobito izazovna činjenica da je 80 posto hotelskih kapaciteta u Hrvatskoj sagrađeno osamdesetih godina prošlog stoljeća te da će zamah u gradnji novih kapaciteta ovisiti i o kreditnim linijama HBOR-a. „Povoljni uvjeti HBOR-a i nove kreditne linije samo su poruka ulagačima da se što prije jave i počnu investirati“, kazao je Ostojić.

Predstavljeni su i novi programi kreditiranja. Program „Kreditiranje proizvodnje“ usmjeren je na domaće izvoznike i proizvođače i namijenjen je kreditiranju obrtnih sredstava u proizvodnji, a kredit se može koristiti za podmirenje obveza dobavljačima, troškova zaposlenih, režijskih i ostalih troškova. Krediti se po tom programa odobravaju u kunama, bez valutne klauzule, uz kamatnu stopu od četiri posto godišnje na rok do 1 godine uz mogućnost obnavljanja, a realiziraju se putem poslovnih banaka. Program „IPA MSP Darovnica“ osmišljen je radi potpore povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj kroz kreditiranje projekata kandidata programa za dodjelu bespovratnih sredstava iz pretpristupnog fonda IPA, komponente III C. (Ante Pavić, Business.hr, 15. 2. 2012.)



Pisane vijesti