Glavina: Započeo proces e-savjetovanja o tri pravilnika pomoću kojih će svaki grad ili općina moći profilirati svoju destinaciju

Slika /1_A_fotke_vijesti/240729_Tonci_Glavina.jpg

Ministarstvo turizma i sporta započelo je proces e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću Nacrta prijedloga pravilnika o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta, Nacrta prijedloga pravilnika o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom te Nacrta prijedloga pravilnika o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma.

„Ovim novim pravilnicima, koji su propisani Zakonom o turizmu, svaki grad ili općina moći će definirati i vrlo jasno profilirati svoju destinaciju. Primjerice, moći će odlučiti žele li biti destinacija četiri ili pet zvjezdica ili ipak nešto drugo, upravljati strukturom i brojem smještajnih kapaciteta, a ono što je jako bitno je da će istodobno, ukoliko smatraju da je potrebno, moći i ograničiti izdavanje rješenja za pojedinu vrstu smještajnih odnosno ugostiteljskih objekata, ukoliko izračun prihvatnih kapaciteta pokaže da je to potrebno. To će moći napraviti čak i mikrolokacijski, odnosno na razini cijele jedinice lokalne samouprave, ili u jednom dijelu destinacije, ulici. Time destinacije dobivaju dodatne alate kojima moraju preuzeti svoju zadaću i definirati na koji način će koristiti prostor i kako će usmjeriti svoj daljnji razvoj. Brojne destinacije vape za ovim alatima i vjerujem kako će ih znati iskoristiti na pravi način, jer važno je da svi u lancu prihvate dio odgovornosti u procesu reorganizacije i upravljanju turizmom koji je usmjeren ka održivosti. Pred nama je nova era hrvatskog turizma, era u kojoj fokus više nije na rastu nego na upravljanju s ciljem pronalaženja idealnog balansa između turizma i kvalitete života naših sugrađana“, poručio je ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Nacrtom prijedloga pravilnika o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta definira se prihvatni kapacitet destinacije kao broj turista koji mogu posjetiti turističku destinaciju u isto vrijeme, ne uzrokujući pritom neprihvatljive poremećaje fizičke, gospodarske i sociokulturne okoline te smanjenje u zadovoljstvu posjetitelja. Izračun prihvatnog kapaciteta izrađuju TZ koje su djelomično ili u cijelosti osnovane na području JLS koja je prema ITR-u razvrstana u kategoriju I. i II. Razina dostignutog prihvatnog kapaciteta pokazuje razliku između stanja i postavljenih standarda te intervalnu procjenu broja posjetitelja koji su prihvatljivi na promatranom području. Nakon izračuna, izrađuju se zaključci koji podrazumijevaju pregled najvažnijih spoznaja do kojih se došlo prilikom izračuna prihvatnih kapaciteta kao i preporuke za ublažavanje raskoraka između postojećeg stanja i poželjnih/prihvatljivih promjena odabranih pokazatelja. Nacrt prijedloga navedenog pravilnika možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Nacrt prijedloga pravilnika o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom uređuje područje izrade plana upravljanja destinacijom koji je planski dokument za razvoj održive destinacije. Pravilnikom se propisuje metodologija izrade plana upravljanja destinacijom, uključivanja ključnih dionika, izrade analize stanja i definiranja projekata značajnih za razvoj destinacije. Plan upravljanja destinacijom određuje smjer razvoja destinacije u skladu s aktima strateškog planiranja, prostornim planovima, planom upravljanja kulturnim dobrima i drugim važećim planovima i propisima. Nacrt prijedloga navedenog pravilnika možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Nacrtom prijedloga pravilnika o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma propisuju se pokazatelji za izračun indeksa turističke razvijenosti i popis obveznih i specifičnih pokazatelja za praćenje održivosti. Nacrt prijedloga navedenog pravilnika možete pronaći na sljedećoj poveznici.

U skladu s odredbama Zakona o turizmu, jedinicama lokalne samouprave omogućuje se da na temelju izrađenog plana upravljanja destinacijom, a u skladu s prostornim planovima, donose odluke o broju, vrsti i kategoriji ugostiteljskih objekata te objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge smještaja kao i odluka o kapacitetima smještajnih objekata u destinaciji dok se sve odluke moraju se temeljiti na izračunu prihvatnih kapaciteta.

Proces e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za sva tri nacrta prijedloga pravilnika bit će otvoren do 25. kolovoza 2024. godine.

Pisane vijesti