Europski turistički dan


Europska komisija, prigodom Svjetskog dana turizma organizira i Europski turistički dan (ETD) o temi„Uloga kulturne baštine u obnovi europske turističke politike“.

Zbog izuzetne važnosti promoviranja i valorizacije pripadnosti europskom državljanstvu, te kulturne i povijesne baštine kroz turizam, ETD 2010. će se usmjeriti na „Europske kulturne rute“ i srodne teme.

Na ministarskom sastanku, koji je bio održan u Madridu u travnju ove godine, potpredsjednik EK Antonio Tajani izrazio je želju za promocijom kulturnih itinerera. Ova politička smjernica određena je i novim priopćenjem EK „Europa, svjetska destinacija broj 1 – novi politički okvir turizma u Europi“, koje je usvojeno 30. lipnja ove godine. Namjera EK je olakšati razvoj kulturnih ruta koje bi bile europski odnosno transnacionalni turistički proizvod za promoviranje turističkih informacija, itinerera, destinacija i atrakcija okolnih mjesta.

Shodno navedenom, sjednica ETD-a će biti usmjerena na budući razvoj kulturnih ruta i na moguće načine suradnje s relevantnim međunarodnim organizacijama u svrhu poboljšanja promocije. Na sjednici će također biti predstavljene glavne kulturne rute i ostali itinereri koji se odnose na interkulturni dijalog te održivu turističku politiku i umrežavanje.


Pisane vijesti