Europski standardi za seoski turizam

Slika /arhiva/lastminute.jpg

Tvrtka Hrvatski farmer, konzorcij agroturizma i ruralnog turizma Istre "Ruralis" i Klub članova "Selo" izradili su prijedloge za jedinstveni Pravilnik o pružanju ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu kojim se žele uvesti jednostavni i lako provodljivi standardi u djelatnosti seoskog turizma.

Provođenjem Pravilnika uveo bi se red i dostigao europski standard, navodi se u njihovom priopćenju.

Prijedlozi pravilnika kreirani su po uzoru na europske zemlje s razvijenim seoskim turizmom, a njime se želi pomoći jačem razvoju te grane turizma, kojoj se u Hrvatskoj predviđa brzi rast, obzirom na postojanje preduvjeta i pragmatičan spoj turizma i poljoprivrede.

Ovim Pravilnikom definirali bi se i najmanji detalji koji bi turističkim seljačkim gospodarstvima olakšali rad, omogućili kvalitetniju uslugu te potaknuli ostanak stanovništva u ruralnim područjima.

Pravilnik bi trebao definirati vrste domaćinstava i minimalne uvjete za objekte u kojima se pružaju ugostiteljske usluge, dijelove vlastite proizvodnje te vrste proizvoda koji ne moraju biti iz vlastite proizvodnje.

Predlagatelji smatraju da je, pored pojednostavljivanja uvjeta, jedan od najvažnijih segmenata za bavljenje turizmom na seljačkim domaćinstvima kontinuirano obrazovanje vlasnika seljačkih domaćinstava.

Očitovanje o Nacrtu pravilnika, koje je usuglašeno s vlasnicima seljačkih domaćinstava na terenu, proslijeđeno je na usvajanje Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka. (Hina)



Pisane vijesti