Europski forum socijalnog turizma

Na Malti je 24. i 25. studenoga 2011. godine, u organizaciji Međunarodne organizacije socijalnog turizma (ISTO) i malteške nacionalne administracije, održan 6. Europski forum socijalnog turizma s temom: „Socijalni turizam u EU: Nova dinamika?“. Okupilo se oko 150 sudionika iz 20 zemalja, a razgovaralo se o ulozi različitih dionika u socijalnoj politici za turizam. Važnost socijalnog turizma raste, posebno sada u vrijeme krize, a odlazak na odmor ili rekreaciju pravo je svih građana.

Socijalni turizam je izazov i može biti od velikog značenja za produženje turističke sezone. Članice ISTO-a zalagat će se za nastavak pilot projekta „Calypso“ koji provodi EK, kao i za specijalnu proračunsku stavku za razvoj socijalnog turizma u okviru budućeg programa za turizam u narednom EU financijskom razdoblju 2014.–2020.

Sudionici skupa dogovorili su prioritetne aktivnosti za nadolazeće razdoblje pod nazivom „Road Map for Social Tourism in Europe“. Neke od predloženih aktivnosti su: barometar socijalnog turizma, komunikacijske aktivnosti, lobiranje u svrhu bolje prepoznatljivosti i znanja o socijalnom turizmu, inicijative usmjerene izravno prema Europskom parlamentu i nadležnoj upravi EK, konkretan prijedlog koji će omogućiti proračunsku stavku za socijalni turizam u narednom EU proračunskom razdoblju, partnerstvo s glavnim dionicima, odnosno s ETUC – European Trade Union Confederation i EESC- European Economic and Social Committee, traženje novih članova u zemljama gdje ISTO nije zastupljen, web platforma socijalnog turizma i slično.



Pisane vijesti