Europska nagrada ogulinskim speleolozima za poučnu stazu

Slika /arhiva/Djulin_ponor-tzo.jpg

Projekt zaštite i popularizacije donedavno najdužeg hrvatskog špiljskog sustava Đulin ponor – Medvedica iz Ogulina, koji je osmišljen kao speleološka poučna staza, dobio je nagradu Europske speleološke federacije kao najbolji takav projekt ove godine, priopćili su speleolozi.

Projekt osmišljen kao poučna šetnica gradom Ogulinom koja prati dio 16 kilometara duge mreže špiljskog sustava ispod grada, prepoznat je na europskoj razini kao izuzetno vrijedan doprinos zaštiti prirode i informiranju javnosti o potrebi zaštite špilja, rečeno je.

Predsjednik Speleološkog društva „Đula – Medvedica“ iz Ogulina Vedran Vučić kazao je za Hinu da je nagrada lijepa potvrde ispravnosti nastojanja speleologa da zaštite sustav i učine ga prisutnim u svakodnevnoj svijesti ljudi.

Poučna staza duga je do jedan kilometar i sastoji se od deset dvojezičnih ploča s fotografijama i edukativnim sadržajima, na kojima je potebno još dovršiti rasvjetu. Publiciran je i speleološki vodič koji dodatno objašnjava stazu i južni dio sustava koji čini podzemlje Ogulina. Projekt traje godinu i pol dana i stajao je oko 200 tisuća kuna, u što je ušlo i čišćenje 25 tona smeća iz ulazog dijela sustava.

Izveden je u partnerstvu s Gradom Ogulinom i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije „Natura viva“ te suradnicima Speleološkim društvom „Velebit“ i Hrvatskim biospeleološkim društvom uz potporu Ministarstva turizma Republike Hrvatske i dvije krovne hrvatske speleološke udruge.

Ogulinsko-plašćanska zaravan jedno od najbogatijih hrvatskih i svjestkih središta podzemne faune, i jedino je područje na svijetu na kojem je nađena podzemna spužvica.

Zbog velike ugroženosti to je područje Institut za podzemne vode iz SAD-a proglasio jednim od deset najugroženijih krških ekoloških sustava na svijetu. (Hina)



Pisane vijesti