EU planira pojednostaviti proces dobivanja schengenske vize

Slika /arhiva/Flag_of_EU.jpg

U strateškoj komunikaciji usvojenoj 7. studenoga 2012. godine, Europska komisija je potvrdila kako je spremna razmisliti o jednostavnijem ulasku državljana trećih zemalja u Europsku uniju, jer bi to moglo pripomoći njezinom gospodarskom rastu.

S obzirom da je prošle godine u turističkom sektoru bilo zaposleno 18,8 milijuna ljudi, dok su strani turisti potrošili 330 milijardi dolara, turizam Europske unije jedan je od najvećih pokretača zapošljavanja te ključni pokretač ekonomskog rasta i razvoja. Stručnjaci procjenjuju da bi do 2022. godine, turistički sektor Europske unije mogao donijeti 20,4 milijuna radnih mjesta i 427,2 milijardi dolara. Također, ukoliko se u potpunosti iskoriste mogućnosti postojeće vizne politika, procjenjuje se da bi do 2015. godine schengenski prostor EU mogao ostvariti između 8 i 46 milijuna novih dolazaka stranih turista, zatim od 11 do 60 milijardi eura prihoda od stranih turista i stvoriti između 100 i 500 tisuća novih radnih mjesta u turističkom sektoru.

U posljednjih nekoliko godina u EU znatno raste broj izdanih viza, dok je istovremeno broj odbijenih u padu. Prošle je godine, primjerice, Indiji odobreno 460 tisuća schengenskih viza (2007. – 340 tisuća), Kini 1,026 milijuna viza (2008. -560 tisuća), a Rusiji 5,15 milijuna viza (2007. – 3,5 milijuna). S obzirom na turistički potencijal tih zemalja, EU bi trebala učiniti još više kako bi privukla turiste trećih zemalja. Konkretno, veleposlanstva bi trebala uvesti rok od 15 dana za davanje termina i 15 dana za donošenje odluke o izdavanju vize te imati dostupne obrasce za dobivanje viza na raznim jezicima. Dugoročno bi se trebala razmotriti i izmjena postojeće vizne politike, uključujući skraćivanje procedure dobivanja vize, pojednostavljivanje pristupnih obrazaca i potrebne dokumentacije za dobivanje vize, unapređenje konzularne organizacije i suradnje, usklađivanje viznih pravila u zemljama schengenskog prostora itd. Također, s obzirom na tehnološki napredak, Europska komisija će uskoro u zakonsku proceduru uputiti prijedlog o korištenju tzv. pametnih granica (Smart Borders) koje bi omogućile jednostavniji i brži prelazak vanjskih granica EU. 

Ukupno 22 članice Europske unije te Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska koriste zajedničku schengnesku viznu politiku prema turistima trećih zemalja. Također, trenutno su turisti iz 42 zemlje oslobođeni viza za ulazak u EU, dok određene povlastice u procesu dobivanja imaju sljedeće azijsko-pacifičke zemlje: Australija, Brunei, Hong Kong, Japan, Macao, Malezija, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja i Tajvan.



Pisane vijesti