Etnografski muzej i UNPAH surađuju u promociji školskog turizma

Slika /arhiva/151001_emz-unpah.jpg

Između Etnografskog muzeja u Zagrebu i Udruge nezavisnih putničkih agenata danas je potpisan Sporazum o suradnji koji su potpisali Goranka Horjan, ravnateljica Muzeja i Zlatko Kukec, predsjednik UNPAH-a, s ciljem poticanja zajedničkih inicijativa, projekata te jače promocije školskog turizma.

Ova je inicijativa dio projekta „Kulturni, kreativni i urbani turizam u razvoju DMK“ koji UNPAH provodi uz potporu Ministarstva turizma te u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, turističkim zajednicama gradova, VPŠ Libertas, fotografom Markom Vrdoljakom te gospodarskim subjektima, hotelima i dionicima destinacija. Projekt obuhvaća edukativne radionice u okviru kojih je sadržaj podijeljen u tematske module: Urbani turizam - potencijal urbanih hrvatskih destinacija za razvoj DMK i proizvoda kulturnog i kreativnog turizma; Kreativni turizam - razvoj potencijala DMK u korištenju proizvoda kreativnog turizma; Foto turizam - kako pripremiti destinaciju za foto turizam i kreirati foto turističke proizvode; Edukativni i omladinski turizam i razvoj DMK.

Cilj projekta je jačanje ljudskih potencijala u kreativnom, kulturnom i urbanom turizmu, kroz razvoj destinacija i destinacijskih menadžment kompanija. Jedan od važnih zadataka projekta je umrežavanje i uključivanje baštinskih institucija, muzeja u ponudu destinacijskih turističkih paketa.

Ravnateljica Goranka Horjan istaknula je da prostora za širu suradnju s turističkim agencijama ima još dosta te da je Etnografski muzej svojim aktivnostima otvoren i za turističke posjetitelje. U muzeju je otvorena nova suvenirnica te predstavljen i "Pet friendly muzejski program", po čemu je ovo prvi hrvatski muzej otvoren  posjetiteljima koji dolaze s kućnim ljubimcima.

Istaknuto je da projekt promovira ciljanu i sustavnu suradnju destinacijskih dionika, posebice baštinskih institucija, s kreatorima turističke ponude - putničkim agencijama, što je od posebne važnosti u edukativnom turizmu. Tradicijska baština predstavlja izuzetno inspirativan i nedovoljno iskorišten resurs školskog turizma, a upravo je suradnja s putničkim agencijama način da se tradicijska baština približi korisnicima.



Pisane vijesti