Dubrovnik s povijesnih 3 milijuna noćenja; za vikend i Good Food Festival

Slika /arhiva/Dubrovnik_by_air.jpg

Dubrovnik i u posezonskom razdoblju nastavlja bilježiti dobre turističke rezultate jer je ovih dana tamo 8 posto više turista nego u isto vrijeme prošle godine, a sutra se u tom gradu očekuje i povijesno 3-milijunto noćenje u jednoj godini koje će se posebnom svečanošću obilježiti u subotu, 25. listopada, doznaje se danas iz Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Po podacima te Turističke zajednice trenutno u Dubrovniku boravi oko deset tisuća turista ili 8 posto više nego lani, dok ih je od početka ove godine do 18. listopada u taj grad došlo 812 tisuća ili 12 posto više nego lani.

Noćenja je u tom razdoblju (do 18. listopada) bilo 9 posto više nego prošle godine ili 2,98 milijuna, dok će 3 milijuna noćenja ovih dana Dubrovnik, kako kažu iz njegove Turističke zajednice, prvi put samostalno zabilježiti kao grad.

Procjenjuju također da će do kraja ove godine u Dubrovniku biti ukupno ostvareno oko 3,1 milijun turističkih noćenja, za razliku od prošle godine koju su završili s ukupno 2,86 milijuna noćenja.

Osim obilježavanja tog važnog turističkog broja, tijekom predstojećeg vikenda Dubrovnik će ugostiti i brojne vrhunske kuhare koji će zajedno s kreativnim dubrovačkim chefovima, brojnim obrtima i gotovo 30 restorana sudjelovati na četverodnevnoj gastro manifestaciji, prvom Good Food (dobra hrana) Festivalu od 23. do 26. listopada.

Festival je osmislila i realizira dubrovačka Turistička zajednica kao novi jesenski događaj i dopunu turističke ponude u gradu u sklopu čega će turistima i građanima predstaviti najbolje što Dubrovnik nudi u gastronomiji, a sve temeljeno na bogatoj tradiciji, organski uzgojenim namirnicama i domaćim autohtonim specijalitetima.

Prvi dan festivala, u četvrtak, 23. listopada, održat će se Dubrovačka trpeza na kojoj će se duž cijelog Straduna predstaviti brojni dubrovački hoteli i restorani, pekari, slastičari i ugostitelji te konavoski i pelješki vinari, dok će petak biti više posvećen slasticama kada će predstaviti i tiskanu mapu Dubrovnika za sladokusce "Sweet Tooth Map" kao plan grada na kojem su ucrtani restorani, slastičarnice i ostali ugostiteljski objekti koji u svojoj ponudi imaju slastice koje su ih učinile prepoznatljivim.

Kroz sva četiri dana Festivala humanitarna udruga Deša organizira tradicionalne radionice izrade bruštulanih mejndula, arancina, džema od ljute naranče, kontonjate i mantale, a bit će tu i festa od palačinki za najmlađe, kao i posebno osmišljen turistički obilazak stare gradske jezgre "Eat&Walk" (jedi i hodaj) te drugi sadržaji. (Hina)



Pisane vijesti