Domagoj Jakopović Ribafish, INA – industrija nafte s.d.d., Katolička osnovna škola u Požegi i projekt Sportsko rekreativnog društva MAARS HandbALL IN najaktivniji u Hrvatskoj

Slika /2021_ilustrac_f/FB_IMG_1639818334053.jpg

Na svečanoj dodjeli #BeCROactive nagrada, Ministarstvo turizma i sporta, kao nacionalni koordinator projekta Europski tjedan sporta, nagradilo je danas najaktivnijeg pojedinca, radnu i obrazovnu ustanova te projekt socijalne uključenosti.

Sedmo izdanje Europskog tjedna sporta, organizirano pod parolom #BeActive obilježilo je rekordnih 160 događanja te potaknulo više od 40 tisuća građana na tjelesnu aktivnost.
 
„U sklopu Europskog tjedna sporta, svi građani imaju prilike besplatno se baviti tjelesnom aktivnošću diljem zemlje na mnogim lokacijama, a upravo na taj način želimo potaknuti svijest građana o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću. Ministarstvo turizma i sporta u posljednjih je pet godina pokrenulo i nadogradilo niz aktivnosti kako bi se poboljšali uvjeti bavljenja tjelesnom aktivnošću te u suradnji s nadležnim institucijama propisalo niz mjera kojima se nastoji potaknuti građane na aktivniji životni stil.“, poručio je državni tajnik Tomislav Družak te podsjetio kako je Hrvatska nedavno pristupila i inicijativi Europske komisije za poticanje zdravstveno-usmjerenog tjelesnog vježbanja HealthyLifestyle4all.
 
Profesor geografije i novinar Domagoj Jakopović Ribafish ovogodišnji je Lokalni heroj koji uz pomoću trogodišnjeg projekta RokOtok ukazuje na važnost brige o okolišu te druženju i aktivnom životu i prirodi. Tijekom projekta RokOtok, Ribafish će otplivati do svakog hrvatskog otoka, a velika završnica projekta očekuje se u ljeto 2022. godine kada će preplivati posljednjih 16 otoka od Vira do Krka.
 
Titula najaktivnije škole u Hrvatskoj odlazi u ruke Katoličke osnovne škole u Požegi. Mali Slavonci od najranije dobi razvijaju svoje motoričke sposobnosti pomoću nekoliko sportskih projekata koje im njihova škola nudi. U školi djeluje planinarska sekcija „Pegaz“, Mala škola plivanja, Mala škola tenisa te uz pomoć gimnastike razvijaju eksplozivnost, agilnost, brzinu i izdržljivost. Učenici se upoznaju sa sportom za slijepe i slabovidne Goalball, tijekom zimskih mjeseci kližu i uče skijat u zimskoj školi skijanja „Petar Barbarić“, a 2019. godine na školi je instalirana umjetna stijena visine 13 metara gdje učenici ove osnovne škole razvijaju motoriku, snagu, i koordinaciju pokreta.
 
Sportske aktivnosti u tvrtki INA s.d.d. važan su dio kulture kompanije već dugi niz godina. Platforma INA beneFIT mjesto je na kojem radnici svakodnevno imaju mogućnost saznati relevantne i raznolike informacije iz područja cjelovite dobrobiti, uključujući savjete o zdravlju i važnosti rekreacije te ostvariti brojne pogodnosti poput usluga fitnes centara, teretana i sportskih klubova, najam sportskih terena te kupovinu sportske opreme. Zbog velikog uspjeha aplikacije, tvrtka INA organizira i projekt INA bikeZONA koji je prepoznat na europskoj razini dobivši certifikat „Poslodavac prijatelj bicikliranja“ te projekt #INAbrine o vama – Vježbaj s poznatim sportašima.
 
Nova #BeCROactive kategorija Socijalna uključenost teži prepoznavanju projekata kojima se socijalno osjetljivim skupinama omogućuje integracija u društvo kroz sport. Prvi projekt nagrađen u ovoj kategoriji je projekt Sportsko rekreativnog društva MAARS HandbALL IN. Kroz program jednako se potiču i djevojčice i dječaci bez obzira na stupanj invaliditeta. Svi treniraju zajedno u mješovitim skupinama koje su podijeljene prema sposobnosti djece. Fokus projekta je na jačanju njihovog samopouzdanja i samopoštovanja, ako u poboljšanja njihovih psihofizičkih i kognitivnih sposobnosti kako bi mogli uspješno svladati svoje svakodnevne izazove.
 
Ovogodišnje sedmo izdanje Europskog tjedna sporta održalo se u razdoblju od 23. do 30. rujna, a svi događaji odvijali su se uz strogo poštivanje mjera i preporuka nadležnih institucija. Ministarstvo turizma i sporta kao uvod u Tjedan organiziralo je jedinstvenu utrku kanjonom rijeke Zrmanje #BeActive triple challegne Maslenica. Europski tjedan sporta započeo je velikim otvorenjem na zagrebačkom Europskom trgu, a vježbanjem na radnom mjestu pokrenuo zaposlenike tvrtke IN2. Tjedan je nastavljen događanjem #BeActive Night u središnjici Europske regije sporta za 2022. godinu gradu Čakovcu, Nacionalnim danom na RSC Jarun u Zagrebu, vježbanjem za osobe starije životne dobi u Labinu, novitetom #BeActiveAtHome te vježbanjem za najmlađe u Petrinji, a tradicionalno je završen stručnom konferencijom pod nazivom „Prema zdravoj i aktivnoj Europi - Promijeni način života i počni živjeti zdravije“.
 
Projekt sufinanciran od strane programa Europske komisije Erasmus+

Priopćenja