DHT: Stručni skup o kampingu povodom izvrsne kamping sezone

Slika /arhiva/KUHlog_Hr-w.jpg

Međunarodni stručni skup o kampingu održava se u sklopu Dana hrvatskog turizma (DHT), kao rezultat suradnje triju udruga (KUH, HAK i UKH) i Hrvatske gospodarske komore (HGK). Na skupu će biti predstavljeni ukupni rezultati kamping sezone 2012. godine, a uz ministra turizma očekuje se posebni gost, predsjednik Svjetskog udruženja kampista (FICC) Joao Alves Pereira.

Budući da se skup održava na samom kraju kamping sezone, kada su poznati gotovo svi rezultati, nužno je naglasiti da je ovogodišnja sezona za naše kampove bila vrlo uspješna i da su kampovi po službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, od otvaranja pa do kraja kolovoza, ostvarili porast broja noćenja od čak 7 posto i dolazaka od 5 posto u odnosu na 2011. godinu. Rezultati su još važniji, kada se zna da je već i prošla, 2011. godina bila najbolja u kampingu do sada.

Nadalje, po neslužbenim podacima prikupljenima od strane Kamping udruženja Hrvatske, od otvaranja pa do zatvaranja početkom listopada, na promatranom uzorku kampova koji čine 65 posto kapaciteta kampova RH, ostvaren je porast broja noćenja od čak 8,3 posto u odnosu na lani. Budući da navedeni uzorak predstavlja najkvalitetnije kampove RH, i ove je godine potvrđena kvaliteta Hrvatske kao kamping destinacije u europskim okvirima.

Promatrano u razdoblju do kraja kolovoza, najviše su noćenja u kampovima (skoro 4,5 milijuna, ili 31%) ostvarili Nijemci, slijede ih Slovenci s 18 posto noćenja, Nizozemci (12 %), Talijani (9 %) i Austrijanci (8 %). Domaći gosti su u našim kampovima u tom razdoblju ostvarili ukupno skoro 400 tisuća noćenja, odnosno 3 posto ukupnih noćenja u kampovima.

Postotno su najveći porast ostvarile Nizozemska (+14%) i Njemačka (+10%), a slijede Austrija i Slovenija (+5%). Od glavnih tržišta u laganom je padu samo Italija s -1 posto. Vrlo je zanimljiv i podatak da je, na mjesečnoj razini, u ožujku i svibnju ostvaren porast od čak 60 posto u odnosu na prethodnu godinu, što bi mogao biti prvi pokazatelj trenda produžetka kamping sezone.

Kamping segment, koji pokriva 25 posto turističkih kapaciteta Hrvatske, tako je i ove godine ostvarenim rezultatima dokazao da zauzima jednu od ključnih uloga u hrvatskom turizmu. Hrvatski se kampovi također mogu pohvaliti i općim porastom kvalitete, prema ADAC-ovom ocjenjivanju porast kvalitete naših kampova u odnosu na lani prosječno je iznosio +5 posto. Prema istom izvoru, na razini županija, najveći porast kvalitete kampova imala je Splitsko-dalmatinska županija s čak 11 posto boljim rezultatom u odnosu na lani.

Međutim, usprkos općem povećanju kvalitete, hrvatski kampovi su se u proteklim godinama spustili na cjenovnoj rang ljestvici kampova u usporedbi s glavnim konkurentskim destinacijama pa su tako u 2012. zauzeli  6. mjesto na ljestvici cijena europskih kampova, dok su primjerice u 2007. godini bili na trećoj poziciji. Za vjerovati je da će se nakon donošenja novog zakona o pomorskom dobru i turističkom zemljištu znatno ubrzati investicijski val u našim kampovima, nakon čega je logično očekivati da će veća kvaliteta biti popraćena i višom cijenom kampinga. 



Pisane vijesti