Crne rode otvorile turističku sezonu u Kopačkome ritu

Slika /arhiva/kopackirit.jpg

Najavljujući turističku sezonu u Kopačkome ritu, obnašatelj dužnosti ravnatelja tog parka prirode Damir Opačić rekao je kako se smatra da je - dolaskom crnih roda ovih dana - sezona već počela, a izvijestio je da je, nakon godinu dana, danas počela i obnova u požaru teško stradale zgrade Prijemnog centra.

Po Opačićevim riječima, "dolazak crnih roda, ptica selica, u Kopački rit smatra se najavom otvaranja turističke sezone jer se on, nakon njihova dolaska, polako popunjava i s ostalim stanovnicima koji u njemu inače ne zimuju".

"Kopački rit poplavljen je nešto dulje od mjesec dana, a ovih dana zbog snijega i kiše očekujemo i porast vodostaja", rekao je Opačić za Hinu.

Dodao je kako je upravo plavljenje Kopačkog rita prirodni fenomen koji pogoduje eko sustavu najočuvanijega prirodnog močvarnog staništa. Visoka voda u ovo vrijeme dobro je došla jer je u tijeku mrijest štuke i smuđa, a u ritu su od 1. veljače do 15. lipnja, kada završi mrijest svih 40-ak vrsta riba, zabranjene sve ribolovne aktivnosti.

"Kopački rit prošle je godine posjetilo 30.000 posjetitelja iz Hrvatske i iz cijelog svijeta. Ove godine posebna zanimljivost je vlakić koji će od jeseni prometovati od povijesne osječke jezgre Tvrđe do Kopačkoga rita. Vlakić će biti posebno namijenjen školskoj djeci i raznim edukativnim programima, a vožnjom kroz rit produžit ćemo i sezonu za posjetitelje", rekao je Opačić.

Izvijestio je da je danas počela obnova na zgradi Prijemnog centra Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita koja je prije otprilike godinu dana teško stradala u požaru. Oko 600.000 kuna za obnovu zgrade osigurao je Fond za zaštitu okoliša i mjerodavno ministarstvo.

U Kopačkome ritu obitava oko 300 različitih vrsta ptica, a na tom zaštićenom području, po zimskom brojenju, obitava oko 30.000 jedinki. (Hina)



Pisane vijesti