Crikvenički Jadran nakon stečaja uspješno posluje

Slika /arhiva/140331-kacjak1.jpg
Hotelska tvrtka Jadran iz Crikvenica godinu dana od završetka stečaja iza sebe ima uspješnu turističku sezonu, podmirenu gotovo polovinu dugovanja prema bivšim i sadašnjim radnicima, novi kolektivni ugovor sa zaposlenicima, pokrenute investicije veće od 20 milijuna kuna te vraćeno vlasništvo nad najatraktivnijim nekretninama autokampa Selce i turističkog naselja Kačjak koje su dan prije otvaranja stečaja izdvojene iz sastava Jadrana.
 
O tome su u ponedjeljak izvijestili iz Jadrana podsjećajući da je stečaj nad tom tvrtkom otvoren prije četiri godine zbog gubitaka većih od 700 milijuna kuna, neisplaćenih plaća radnicima, blokiranog računa s obvezama od 57,45 milijuna kuna, koji je bio i neprekidno blokiran od 1997.
 
Uz to je, kako navode, bio i imovinsko-pravni kaos sa svim nekretninama opterećenim hipotekama, ovrhama i fiducijama, pa i izdvajanje najatraktivnijih nekretnina iz sastava Jadrana samo dan prije otvaranja stečaja.
 
Napominjući da je stečajni postupak za Jadran bio i jedan od najvećih u Hrvatskoj kada su u pitanju trgovačka društva, iz Jadrana ističu da je to donijelo rješenja problema starih 20 godina radi kojeg je Jadran Crikvenica, nekadašnja zvijezda hrvatskog turizma, 'zapela' u razvoju.
 
Sada se taj razvoj može nastaviti, što se pokazalo, kako kažu, već u prvoj godini poslovanja nakon stečajnog postupka koja je za Jadran bila uspješna i omogućila ostvarenje i više od zacrtanih planova.
 
Iako je stečajnim planom utvrđeno da se prethodna dugovanja trebaju namiriti u vremenu od pet godina, Uprava je uspjela u godinu dana podmiriti gotovo 50 posto tražbina ili ukupno više od 14 milijuna kuna.
 
Potpisan je i novi Kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikata turizma i usluga Hrvatske te Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u kojemu su prava zaposlenih jasno definirana i povećana u odnosu na važeći granski kolektivni ugovor ugostiteljstva, a uvedene su i jubilarne nagrade.
 
Uz to, Jadran je i u dogovoru s HZZO-om postigao dogovor o isplatni neuplaćenih doprinosa u razdoblju od 1995. do 2000. svim tadašnjim zaposlenicima.
 
Nakon okončanja stečajnog postupka započela su i veća ulaganja pa je tako hotel Slaven prvi objekt iz sastava tvrtke koji je kompletnom obnovom podignuo kategoriju u posljednjih 26 godina.
 
U uređenje tog hotela uloženo je oko 6 milijuna kuna, dok je s pokrenutim investicijskim ciklusom većem od 20 milijuna kuna predviđeno podizanje kategorije još četiri objekta (kamp Selce, hoteli Omorika, Kaštel i Varaždin), kao i ulaganja u druge objekte kako bi cjelokupna destinacija dobila na kvaliteti hotelskog i kamp smještaja.
 
Predsjednik Uprave Jadrana Dino Manestar najavljuje da se ulaganja u objekte i ponudu nastavljaju, kao i modernizacija poslovanja čime će se, kako se nada, toj nekad uglednoj kompaniji, vratiti nekadašnji sjaj.
 
(Hina)


Pisane vijesti