Budućnost europskog turizma leži u spoju konkurentnosti i zaštite okoliša

Slika /arhiva/eu_flag1.jpg

Prijeti opasnost da se smanji udio Europe u svjetskom turizmu, zaključili su u petak u portugalskoj Lagoi sudionici Europskog turističkog foruma.

Podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuju da je u 2006. broj turističkih posjeta u svijetu porastao za više od pet posto, dok je u Europi odgovarajuća stopa rasta iznosila svega tri posto.

Budućnost europskog turizma leži u uspješnom balansiranju između konkurentnosti i zaštite okoliša, upozorio je pak zamjenik glavnog tajnika UNWTO-a Taleb Rifai prilikom otvaranja skupa.

"Ne smijemo ništa uzimati zdravo za gotovo", naglasio je Rifai, dodajući da je svjetski turizam uglavnom bio pošteđen posljedica krize na međunarodnim financijskim tržištima a rast je tek blago usporen, dodao je.

Europa bilježi oko 230 milijuna turista godišnje i spada među najposjećenije regije u svjetskom turizmu. Prošle je godine UNWTO procijenio vrijednost prihoda od turizma na 733 milijarde dolara (512 milijardi eura).

U "Agendi za održivi i konkurentni europski turizam" Europska je komisija proglasila turizam gospodarskom granom s najvećim potencijalom za rast i otvaranje radnih mjesta u EU. Udio turističke industrije u europskom BDP-a iznosi u prosjeku četiri posto ali se razlikuje od članice do članice. Tako u nekim novim članicama iznosi tek dva posto dok se na Malti penje na 12 posto.

Indirektni je udio turizma u BDP-u, po podacima EK, osjetno viši i u prosjeku u EU iznosi 10 posto. Na turizam otpada i 12 posto ukupnog broja radnih mjesta u EU. (Hina/APA)



Pisane vijesti