Baranja postaje najpoznatija destinacija kontinentalnog turizma

Slika /arhiva/BELI MANASTIR, 1.-2.3.2007;07.0301-baranja1.jpg

Baranja danas ima 400 djelatnika uposlenih u stvaranju turističkog proizvoda i smještajnih kapaciiteta s 430 ležaja, dok je prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji registrirano višeod130 tisuća noćenja, što je godišnji rast od 20 posto“, naglasila je Janja Čeliković, direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Belog Manastira, na početku studijskog putovanja organiziranog za 30-ak predstavnika turističkih agencija, novinara i Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Glasnogovornica Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Marina Halužan je istaknula kako će se u 2007. godinu u razvoj kontinentalnog turizma uložiti 802 milijuna kuna, prema anketi provedenoj među županijama i TZ kontinenta. S obzirom da taj dio zemlje u ukupnoj hrvatskoj turističkoj ponudi sudjeluje sa svega 5-6 posto, resorno Ministarstvo želi povećati turistički razvoj na kontinentu, dodala je.

U tome glavnu ulogu imaju dva nova programa bespovratnih potpora za poticanje izrade izvornih suvenira i razvoja tematskih turističkih putova, dok se program  obnove i zaštite baštine u turistički nerazvijenim područjima provodi od 2000. godine i dosad je sufinancirano 264 projekta u iznosu od oko 23 milijuna kuna, naglasila je Halužan.

Ekspanziji turizma u Baranji pridonijet će i izgradnja autoceste na koridoru V. c, ocijenila je glasnogovornica najavivši otvorenje dionice autoceste od Đakova do Sredanaca u dužini od 22 km listopadu ove godine.

Dvodnevni obilazak započeo je 1. ožujka u Parku prirode „Kopački rit“, jedinstvenom ornitološkom rezervatu koji čini jedno od najvažnijih poplavnih područja u Europi i gdje je do sada zabilježeno više od 2.000 bioloških vrsta. Zbog tople zime ove je godine park primio prve goste 4. ožujka, što je mjesec dana ranije nego uobičajeno, a u 2006. ga je obišlo više od 25.000 posjetitelja.

Upoznavanje s poznatim baranjskim delicijama uslijedilo je u restoranu „Tikveš“, a potom degustacija vina u sada već poznatom vinskom podrumu obitelji Kolar u mjestu Suza. Kako bi se što bolje upoznali s primjerom autohtonog seoskog gospodarstva i seoskog života, uslijedilo je razgledavanje baranjskog etnosela Karanac koje postoji već sedam stoljeća, a većina panonskih kuća u mjestu stare su preko 60 godina. Mogućnost smještaja se nudi na seoskim imanjima obitelji Sklepić i obitelji Mlinaček, s time da se nastoji svakim detaljem gosta prisjetiti na stil seoskog života početkom 20. stoljeća. Osim uobičajenih usluga noćenja, turistima se nude organizirani izleti terenskim vozilima, jahanje, odlazak u lov i ribolov, prezentacije starih obrta i dr.

Dan je zaokružen obilaskom i večerom u etno-restoranu Baranjska kuća, gdje  vlasnik Vladimir Škrobo Bajo nudi autohtona jela kao što su fiš paprikaš, čobanac, žablji kraci, puževi u koprivi i nezaobilazni rezanci s makom, a diči se i zanimljivom zbirkom antikviteta toga kraja (razglednice, kovanice, nakit, oružje, uniforme i sl).

Nakon noćenja u netom otvorenom hotelu „Patria“ u Belom Manastiru i obilaska grada, drugi dan organiziran je posjet „Šokačkoj kući“ u Topolju, gdje su se gosti imali prilike uvjeriti kako je davno živjela dobrostojeća seoska obitelj. Članovi udruge „Društvo prijatelja Baranjskih starina“ se trude sačuvati i u kući vjerodostojno izložiti originalni namještaj, slike, alat, te bogatu odjeću i nakit koji su posjedovali nekadašnji vlasnici imanja. Ostala odredišta uključivali su kratak izlet do Augustinčićeva Spomenika pobjede u Batini i posjet restoranu 'Piroš čizma' u Suzi, gdje je organizirana degustacija poznatih baranjskih vina iz podruma Josić, Gregurek i Kovatsz te ručak u restoranu 'Ambient' u Kneževim Vinogradima.

O tome kako su se još krajem 2006. godine bitno povećali smještajni kapaciteti Baranje, svjedoči i novootvoreni hotel „Patria koji je izgrađen i uz pomoć subvencija Ministarstva mora, turizma prometa i razvitka kroz program „Poticaj za uspjeh“. Danas taj moderni turistički objekt nudi 40 smještajnih jedinica na razini 4 zvjezdice, velike kongresne i poslovne dvorane kao i suvremeni wellness centar.

 



Pisane vijesti