14. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE

Slika /arhiva/10.08.27-lep-cipka.jpg

U Lepoglavi se od 16. do 19. rujna 2010. godine održava 14. Međunarodni festival čipke pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića, te Ministarstva kulture RH, Ministarstva turizma RH, Ministarstva poljoprivrede, ribolova i ruralnog razvoja RH, Županije Varaždinske i Grada Lepoglave.

Lepoglavsko čipkarstvo je 2009. godine, kao dio hrvatske čipkarske tradicije uz paško i hvarsko, te još šest fenomena iz Hrvatske uvršteno na reprezentativnu UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine svijeta. Ovogodišnji međunarodni festival čipke održava se pod pokroviteljstvom UNESCO ureda za Hrvatsku, a jedna je od deset manifestacija kojom se obilježava UNESCO-va godina približavanja kultura u Hrvatskoj.

Grad Lepoglava je 2009. godine odabrao čipku kao temelj za brendiranje Lepoglave kao turističke destinacije, a javnost ije predstavljena i planirana izgradnja Eko-muzeja čipke i čipkarstva, jedinog u Hrvatskoj.

Ovogodišnje se festivalske izložbe vezuju uz temu obredne odjeće ukrašene čipkom. Na Festivalu sudjeluje pet zemalja: Mađarska, Slovenija, Belgija, Estonija, te po prvi puta i Španjolska. Museo del Encaje de Castilla y León (Tordesillas, Valladolid) predstavit će dio svoje bogate zbirke ženskih čipkanih obrednih pokrivala za glavu poznatih pod imenom mantilla.

Uz europske zemlje svoje čipkarstvo predstavljaju hrvatski čipkarski centri Pag, Hvar, Sveta Marija i Lepoglava, te čipkarice iz Splita koje pri Slovenskom kulturnom društvu Triglav izrađuju idrijsku čipku. U izložbenim dvoranama posjetitelji će moći vidjeti Šator od čipke autorice Akiko Sato, te primjenu lepoglavske čipke na suvremenoj modnoj odjeći. Posebno pozornost privući će Čipkana haljina poznatog modnog dizajnera Borisa Pavlina i najvrsnijih lepoglavskih čipkarica.

Dva velika i poznata zagrebačka muzeja, Muzej za umjetnost i obrt i Etnografski muzej predstavit će dio svoje bogate zbirke obredne odjeće, krsne odjeće i opreme za djecu, te odjeće za vjenčanje i korotu ukrašene čipkama.

Festivalski program i ove je godine raznolik i bogat, a obuhvaća izložbe čipaka, čipkarske radionice za sve uzraste, te predavanja o čipkarstvu gostujućih europskih zemalja. U okviru festivalskog programa Ansambl Flores održat će koncert vezan uz europsku glazbenu tradiciju, a u suradnji s glazbenim festivalom Baroknih večeri iz Varaždina.

Posjetitelji festivala moći će razgledati graditeljsku i likovnu baštinu lepoglavskoga kraja, posebice freske u lepoglavskim crkvama i kapelama najpoznatijeg baroknoga slikara Ivana Rangera, te čuti predavanje o životu i radu Ivana Rangera u lepoglavskom kraju.

Posjetitelji i gosti Festivala moći će uživati i kupiti predmete na sajmu tradicijskih rukotvorstava, sudjelovati u radu brojnih radionica, a domaćini su se pobrinuli i za raznoliku gastronomsku ponudu temeljenu na lokalnoj tradiciji.

Završni dio ovogodišnjega festivalskoga programa je radionica prostoručne, freehand lace čipke u okviru koje će se rekonstruirati i naučiti izrada najstarije, ali zaboravljene vrste lepoglavske čipke. Radionica će se održati od 27. do 30. rujna 2010. godine.


Najave