Adriatica.net većinski vlasnik Kompasa

Vodeća grupacija hrvatskih putničkih agencija adriatica.net postala je većinskim vlasnikom dionica najvećeg slovenskog organizatora putovanja, agencije Kompas, službeno su na konferenciji za novinare u Zagrebu, nakon jučerašnje Skupštine Kompasa u Ljubljani, izvijestili čelnici dviju tvrtki.

Adriatica.net je stekla 50 posto plus jednu dionicu Kompasa za što je platila fer tržišnu vrijednost, izjavio je predsjednik Uprave adriatica.net-a Marko Vojković. Nije, naime, iznio podatak koliko je ukupno plaćeno za većinske dionice Kompasa, objašnjavajući da taj podatak ne može dati bez suglasnosti svih dioničara, da Kompas ne kotira na burzi, te da se ne radi o preuzimanju ili javnoj ponudi, već kupovini dionica od malih dioničara, direktnom pogodbom sa svakim od njih. Iznimno važnim ocijenio je da je sav menadžment Kompasa ostao u dioničarskoj strukturi tvrtke.

Strateško partnerstvo s adriatica.net-om, predsjednik Uprave Kompasa Janez Pergar ocijenio je prvom ozbiljnom kooperacijom hrvatskih i slovenskih tvrtki. I Pergar i Vojković ističu da je od kapitalnog povezivanja puno važnija poslovna suradnja, kooperacija, komplementarnost u zajedničkom poslovanju, a sve radi zajedničkog nastupa na globalnom turističkom tržištu na kojem se mora konkurirati međunarodnim turističkim koncernima.

S obje strane se osjeća veliki optimizam, vjerujem u stvaranje jedne jake europske turističke kooperacije, kazao je Pergar, poručujući da "ne žele biti na repu u putničkoj industriji, već među liderima u Europi". 

Vojković ističe da je plan da se u roku tri do pet godina utrostruči sadašnji broj putnika, odnosno sa milijun putnika dođe do tri milijuna putnika. Planovi su sadašnju mrežu poslovnica u 25 zemalja proširiti na 30 zemalja, sa sadašnjih 290 milijuna eura konsolidiranog prihoda doći do milijardu eura prihoda. 

Vojković ne isključuje mogućnost da se planovi ostvare i prije, s obzirom na mogućnost daljnjih akvizicija u regiji. Potvrdio je, naime, da postoji plan još nekih udruživanja u susjednim zemljama, šire u regiji, da je u tijeku uspostava ureda u Kini, iduće godine u Japanu.

Adriatica.net grupa u svom sastavu trenutno ima sedam putničkih agencija - adriatica.net, ID Riva Tours, Atlas Airtours, Ilirika turizam, Odisej, Adriagate, te sada i Kompas. U vlasničkoj strukturi adriatica.net grupe 50 posto ima tvrtka Emporion, a 50 posto Hypo Alpe Adria vrijednosnice. (Hina)

vezane vijesti:



Pisane vijesti