Turistička ponuda Vukovarsko-srijemske županije, predstavljena danas u vinoteci Bornstein u Zagrebu, može se opisati kao „Dunav, dvorci, hrana, vino, tradicija i manifestacije“, rekla je Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije, dodavši kako je kontinentalni turizam apsolutni hit, o čemu svjedoči sve više gostiju koji posjećuju Srijem i Slavoniju. Samo u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje 2016. zabilježen je porast noćenja od 127 posto. Na istoku Hrvatske sezona traje čitavu godinu, a dio bogate turističke ponude su obiteljska poljoprivredna i seljačka turistička gospodarstva. Jedno takvo je i etno kuća koju je prije nekoliko godina otvorila Marica Jovanovac, čiji su „Snašini kućari“ u Gradištu odraz tradicije, običaja i nadaleko poznate gostoljubivosti ovoga kraja.
Na predstavljanje Vukovarsko-srijemske županije, Martin Božanović došao je u dvostrukoj ulozi, kao predstavnik Turističke zajednice općine Nijemci i kao kapetan riječnog katamarana Sveta Katarina koji plovi Bosutom i Spačvom.
„Legenda kaže da su stari Rimljani za Bosut govorili kako u svom carstvu imaju rijeku koja dopodne teče u jednom, a popodne u drugom smjeru. Uistinu, Bosut ponekad tako mirno teče da se i najmanjim vjetrom voda pokrene u smjeru kojim puše. Ljubitelji prirode u to se mogu uvjeriti posjete li Nijemce u zapadnom Srijemu, okružene poljima i šumama“, rekao je Božanović te istaknuo kako ćete osim bogate tradicijske gastronomije i običaja u Nijemcima najbolje osjetiti neraskidivu vezu čovjeka i prirode. Tu se možete opustiti u osami loveći šarana, štuku ili neku od dvadesetak vrsta riba koje obitavaju u rijekama, a posjetite li izletište Sopotac, s njegove promatračnice uživat ćete u pogledu na prirodu i u bogatom ptičjem svijetu.
Zagrepčanima je predstavio i hvaljenu slavonsku i srijemsku kuhinju te specijalitete pred kojima redovito pokleknu i najjači karakteri. Doći u Srijem i Slavoniju, a ne kušati kulen, kulenovu seku ili kobasice, gotovo je ravno grijehu. Ponudit će vas i jelima iz kotlića začinjenim domaćom mljevenom paprikom, poput fiš paprikaša ili čobanca, s valja probati i smuđa, šarana, sarmu i druge delicije ovoga kraja. Prije svakog jela nazdravlja se čokanjčićem mirisne šljivovice, a bogatu kuhinju prate vrhunska vina od kojih su najpoznatija ona iz srijemskog vinogorja. (www.mint.hr)
Ostale vijesti