U Zagrebu održana Konferencija "Best practice in Sports DIplomacy"

Slika /AAA_2020_MINTIS/sport_arhiva/200124_erasmussport.jpg

U raspravi o razvoju novih modela športske diplomacije sudjelovali su eminentni diplomati, dok su, između ostalog, na Konferenciji predstavljeni primjeri dobre prakse u različitim državama povezano sa športskom diplomacijom.

Što je športska diplomacija, kako se koristi u državama diljem svijeta, kako se financira i koje su najveće prednosti ove vrste diplomacije? O svim ovim pitanjima raspravljalo se na Konferenciji ”Best practice in Sports Diplomacy”, koju su 12. lipnja 2019. u Zagrebu organizirali Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci i Središnji državni ured za šport u sklopu projekta Erasmus + Sport Promoting a Strategic Approach to EU Sport Diplomacy.

U raspravi o razvoju novih modela športske diplomacije sudjelovali su eminentni diplomati, veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Elizabeth Petrovic, zamjenik veleposlanice Japana u Republici Hrvatskoj Kazumasa Miyazaki, predstavnica veleposlanstva SAD-a Nikolina Paić, te glasnogovornica i načelnica Samostalnog sektora za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću Ministarstva vanjskih i europskih poslova Katja Šare. Na panel raspravi o modelu športske diplomacije u primjeru nogometa govorili su bivši nogometaš i predsjednik Hrvatske udruge “Nogometni sindikat “ Dario Šimić, Ivančica Sudac iz Hrvatskog nogometnog saveza te Marko Babić iz Hrvatske gospodarske komore.

„U svrhu aktualizacije športskog potencijala potrebno je što bolje iskoristiti ulogu športaša kao ambasadora boljitka u različitim aspektima društvenog života te u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova osnovati tijelo zaduženo za športsku diplomaciju u svrhu postizanja vanjskopolitičkih ciljeva. To je također jedna od aktivnosti Nacionalnog programa športa”, istaknula je načelnica u Središnjem državnom ureda za šport Martina Jeričević.

Između ostalog, na Konferenciji su predstavljeni primjeri dobre prakse u različitim državama povezano sa športskom diplomacijom te analizirana bogata praksa primjene športske diplomacije u SAD-u, Australiji, Japanu, UK, Španjolskoj i Hrvatskoj. Osim toga, predstavljene su ad-hoc inicijative na državnoj razini, poput državnog financiranja raznih inicijativa među ljudima različitih naroda kao i odgovarajućih nacionalnih strategija.

Športska diplomacija novo je područje EU prioriteta koje je prepoznato Rezolucijom o planu rada EU za sport 2017-2020 te je osobiti značaj dobilo 2015. godine kada je EU povjerenik g. Tibor Navracsics imenovao posebnu ekspertnu grupu stručnjaka za područje športske diplomacije. Svrha športske diplomacije je identifikacija športa kao značajnog aktera u ostvarivanju ciljeva EU-a u vanjskoj politici, pogotovo prema trećim državama, te kao sredstvo promicanja europskih vrijednosti.

Partneri na projektu Erasmus + Sport Promoting a Strategic Approach to EU Sport Diplomacy uz Pravni fakultet u Rijeci renomirani su europski partneri Universite Catholique de Louvain (Belgija), Universidad Carlos III Madrid (Španjolska), TMC Asser Institute, The Hague (Nizozemska), ESSCA School of Management (Francuska), TAKT NGO (Republika Sjeverna Makedonija) te Edge Hill University (UK).

Pisane vijesti