Sabor HTZ-a: Odabrani novi članovi Vijeća i Nadzornog odbora HTZ-a

Slika /arhiva/071221-htz1.jpg


Sabor Hrvatske turističke zajednice  prihvatio je na današnjoj konstituirajućoj sjednici, koju je otvorio ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, Izvješće o turističkoj sezoni 2007. godine kao i Program rada HTZ-a za 2008. godinu.

Prema prognozama HTZ-a očekivani porast fizičkog turističkog prometa za 2008. godinu trebao bi iznositi oko 3 posto u odnosu na 2007. godinu, a porast turističkog prihoda oko 5 posto. Komentirajući 2007. godinu koja se približava svom kraju, direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić još jednom je naglasio kako je Hrvatska zabilježila najuspješniju turističku godinu od trenutka svog osamostaljenja. Najavio je kako će više od 11 milijuna turističkih dolazaka i oko 56 milijuna noćenja rezultirati rekordnom financijskom žetvom od oko 7 milijardi eura prihoda.

U nastavku sjednice, kojoj je nazočilo više od 200 predstavnika turističkih zajednica i turističkog gospodarstva, odabrano je za iduće četiri godine novih 10 članova Turističkog vijeća, te novih 5 članova Nadzornog odbora HTZ-a.

Ministar Kalmeta je tom prilikom istaknuo kako se pri utvrđivanju konačnih lista za izbor članova Turističkog vijeća i Nadzornog odbora vodila pomna briga o ravnomjernoj regionalnoj i strukovnoj zastupljenosti svih kandidata.

Osim što je obavljen izbor zapisničara i ovjerovitelja zapisnika, potvrđeni su mandati 71-om članu Sabora HTZ-a. Od toga su 46 članovi predstavnici turističkih zajednica županija, grada Zagreba i turističkih područja, dok je 24 člana predstavnici pojedinačnih turističkih zajednica ovisno o udjelu u ukupnom prihodu HTZ-a.

Razlažući detalja Programa za 2008. godinu, Bulić je pojasnio kako je HTZ za oglašavanje u 2008. godini predvidio ukupna sredstva u iznosu od 65,5 milijuna kuna, od kojih se 20,2 milijuna predviđa za opća oglašavanje u tiskovnim medijima, a 45,3 milijuna kuna za samostalno oglašavanje u elektronskim medijima.

Govoreći o financijskom planu za narednu godinu, Bulić  je izložio brojke prema kojima HTZ očekuje porast prihoda od 7 posto u odnosu na 2007. godinu. Povećanje prihoda koje bi na kraju trebalo rezultirati ukupnim iznosom od 228 milijuna kuna temeljit će se na porastu boravišne pristojbe za 2 posto, članarine za 5 posto, porastu prihoda iz državnog proračuna za 23 posto i smanjenju prenesenih prihoda iz 2007. godine i ostalih prihoda za 14 posto.
 

Članovi Vijeća HTZ-a: 

  • Ivo Jelušić, predsjednik TZ grada Zagreba i zamjenik gradonačelnika Zagreba
  • Branko Grgić, ravnatelj Lučke uprave Split
  • Dragan Magaš, profesor Hotelijerskog fakulteta u Opatiji
  • Marcel Meler, profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku
  • Aljoša Milat, direktor turističke agencije „Marko Polo Tours“
  • Ivan Mišetić, direktor Croatia Airlinesa                           
  • Veljko Ostojić, predsjednik Turističke zajednice Istarske županije
  • Frane Skoblar, član predsjedništva HUH-a i direktor Turisthotela Zadar
  • Kristijan Šustar, direktor Maistra d.d
  • Zdenka Peternel, HGK


Pisane vijesti