Predstavnici UHPA-e iz Istre upozorili na probleme u poslovanju

Slika /arhiva/uhpa.jpg

Predstavnici Udruge hrvatskih putničkih agencija iz Istre na današnjem su regionalnom sastanku u Puli upozorili na probleme u poslovanju uslijed uvođenja PDV-a od 22 posto na organizirane dolaske te kako su rekli na dvojbeno obračunavanje PDV-a na izlete u inozemstvo.

Član Upravnog odbora UHPA-e i direktor pulske agencije "Uniline" Boris Žgomba ocijenio je kako je ova godina za putničke agencije bila iznimno loša i teška i to, kako je kazao, "ne zbog njihove neagilnosti već zbog zakonske regulative".

Taj nam je udarac zadalo ponajprije uvođenje stope PDV-a od 22 posto na organizirane dolaske zbog čega smo morali podići cijene ili pak poslovati nauštrb vlastitog probitka, naglasio je Žgomba.

Dodao je kako hrvatske putničke agencije rade na euromediteranskom okruženju te moraju voditi brigu o konkurenciji, dok s druge strane konkurencija ima stopu PDV-a od šest do osam posto. Samom tom činjenicom, tvrdi Žgomba, hrvatske putničke agencije su nekomercijalne i nekonkurentne.

Drugi veliki problem, kako se danas čulo, agencijama predstavlja dvostruko oporezivanje izleta u inozemstvo pa tako primjerice za izlete u Veneciju ili Sloveniju uz porez koji će platiti stranim državama, agencije obračunavaju i PDV na cjelokupnu cijenu izleta.

Iz tog razloga naše agencije više nisu konkurentne i ako se uskoro nešto ne promijeni mnogim putničkim agencijama prijeti zatvaranje, zaključio je Boris Žgomba. (Hina)



Pisane vijesti