Radionice 2023.

***

Ministarstvo turizma i sporta, u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, nastavilo je s održavanjem regionalnih radionica o temi pristupačnog turizma.
U četvrtak, 23. ožujka 2023. održana je radionica u Šibeniku s temom pristupačne turističke infrastrukture. Bavili smo se elementima pristupačnosti na plažama te nacionalnim parkovima i parkovima prirode.
Gosti-predavači bili su predsjednik HUPT-a Bojan Hajdin te predstavnici nacionalnih parkova Plitvička jezera i Krka, Mario Ferderber i Ivona Cvitan.
Čuli smo (i vidjeli) o čemu je važno voditi računa kako bismo omogućili svim našim posjetiteljima jednak doživljaj, koji su izazovi, koja su ograničenja (zaštićena područja, topografija), ali i gdje ima prostora za napredak.
Zatim su nam predstavnice Udruge turističkih vodiča Mihovil iz Šibenika, Tina Biluš i Antonia Slamić, predstavile projekt financiran temeljem javnog natječaja za udruge Ministarstva turizma i sporta „Turizam dostupan svima“ te rezultate ankete Pristupačni turizam koja je dala odgovore na pitanja o učestalosti gostiju s invaliditetom, s kojim izazovima se susreću u radu s osobama s invaliditetom te prijedlozima rješenja.
Na kraju su predstavnici Ministarstva turizma i sporta upoznali sudionike s planiranim izvorima financiranja projekata koji podupiru pristupačni turizam, bilo da se radi o sredstvima državnog proračuna, bilo o europskim sredstvima.
Pozivamo vas da se uključite u naredne radionice, a sljedeća, „Briga o gostu s invaliditetom“, interaktivna radionica održava se 5. travnja 2023. u Makarskoj.

Prezentacije: 

***

Ministarstvo turizma i sporta i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom nastavljaju u 2023. godini s radionicama o pristupačnom turizmu, mogućnostima i prilikama koje ulaganja u pristupačni turizam otvaraju. Zahvaljujemo svima koji su nas pratili prošle godine i drago nam je da su informacije s radionica mnogima pomogle u pripremama za rad s gostima.
Radionice će i dalje ići po hibridnom modelu i snimati se te objaviti na mrežnim stranicama Ministarstva kao edukativni materijal.
Ove godine ćemo se baviti sljedećim temama:
U Šibeniku, 23. ožujka, naglasak stavljamo na pristupačnost plaža te nacionalnih parkova i parkova prirode. Na radionici će nam se predstaviti NP Plitvička jezera i NP Krka – koliko su pristupačni te s kojim su izazovima suočeni da bi pristupačnost, u okviru ograničenja, mogli još pojačati. Udruga turističkih vodiča predstavit će nam svoja iskustva i aktivnosti i, na kraju, ćemo vidjeti kako aktivnosti financirati.
U Makarskoj, 5. travnja ponudit ćemo mogućnost ovladavanja vještinama potrebnim za komunikaciju s gostima s invaliditetom. Radionica je namijenjena zaposlenicima u turističkom sektoru koji su u neposrednom kontaktu s gostima, ali i onima koji odlučuju o investicijama, edukacijama i sl.
U Zagrebu, 11. svibnja stručnjaci arhitekti će dati prikaz rješavanja iz ovog područja sa svoje strane. Radionica je namijenjena arhitektima, građevinskim stručnjacima i investitorima.
Nakon ljeta, 13. rujna u Slavonskom Brodu bavit ćemo se kreiranjem turističkog proizvoda iz perspektive pristupačnosti kako bi svi naši gosti imali mogućnost jednakog doživljaja. Nemojmo zaboraviti da se pristupačnost ne odnosi samo na osobe s invaliditetom. Prosječna starosna dob je sve viša što za posljedice ima i dodatne zahtjeve.
U Poreču, 18. listopada, ponovo ćemo se baviti brigom o gostu s naglaskom na mogućnosti digitalnih rješenja.
Ciklus ove godine završavamo konferencijom 21. studenog u Zagrebu.
Pozivamo vas da nas pratite i dalje, uključite se, aktivno u dvoranama ili putem „live-stream-a“ . Ulaganje u pristupačni turizam je ulaganje u razvoj održivog turizma, stvara dodanu vrijednost proizvodu, a vraća duljom sezonom i većim brojem zadovoljnih gostiju.