U Istri prva radionica EDEN mreže s temom "Turizam i lokalna gastronomija"

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u istarskom je Svetvinčentu danas organizirala prvu radionicu 35 članova nacionalne mreže EDEN ili Europske destinacije izvrsnosti s temom "Turizam i lokalna gastronomija", izvijestili su iz Glavnog ureda HTZ-a. Cilj radionice je razmjena iskustava i znanja te definiranja zajedničkih aktivnosti članova te mreže u Hrvatskoj.

U ime domaćina načelnik općine Svetvinčenat Dalibor Macan istaknuo je važnost turizma za razvoj općine, Istre i Hrvatske te pritom ukazao na važnost lokalne gastronomije u kreiranju turističkog proizvoda.

Na radionici su uz ostalo predstavljena iskustva u korištenju EDEN brenda Međimurja u razvoju i promociji destinacije, govorilo se o Ninu kao primjeru dobre prakse EDEN mreže, o važnosti promidžbe EDEN destinacija i jačanju svijesti o njima, kao i o gastro proizvodu Istre, itd. Također su razmijenjena iskustva članova nacionalne EDEN mreže koju čine svi dosadašnji pobjednici i finalisti natjecanja, među kojima su i spomenute destinacije, a govorilo se i o prednostima uključivanja i aktivnog sudjelovanja u mreži EDEN destinacija.

Projekt EDEN ili Europske destinacije izvrsnosti provodi Europska komisija s ciljem promicanja europskog turizma, stvaranja svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, promicanja svih zemalja i regija, ublažavanja sezonalnosti, pokušaja da se izbalansiraju turistički tokovi i otvori platforma za razmjenu dobrih primjera na europskoj razini, promovira umrežavanje nagrađenih destinacija te stimuliraju druge destinacije da usvoje modele održivog razvoja turizma.

Hrvatska u tom projektu sudjeluje od samog početka od 2007. godine, a operativno ga provodi HTZ sa sustavom turističkih zajednica i Ministarstvom turizma.

(Hina)



Pisane vijesti