Svečano otvoren “Parenzana Magic-Friendly Center“ u Tribanu

Povodom dana grada Buja u utorak 8. rujna 2015. godine, svečano je otvoren “Parenzana Magic-Friendly Center“ u Tribanu kraj Buja ispred obnovljene zgrade stare škole. Prisutne su pozdravili zamjenik ministra turizma dr. sc. Daglas Koraca, istarski župan Valter Flego te gradonačelnik grada Buja Edi Andreašić.

Povodom dana grada Buja u utorak 8. rujna 2015. godine, svečano je otvoren “Parenzana Magic-Friendly Center“ u Tribanu kraj Buja ispred obnovljene zgrade stare škole. Prisutne su pozdravili zamjenik ministra turizma dr. sc. Daglas Koraca, istarski župan Valter Flego te gradonačelnik grada Buja Edi Andreašić.

Inspirirani poviješću Parenzana trase, program otvaranja je upotpunjen iznenađenjem, zajedničkim dolaskom vlaka i biciklista. Ovim zabavnim skečom vrata novog “Parenzana Magic-Friendly“ centra otvorila je najmlađa biciklistica Tribana. Prisutni su imali priliku uživati i u nastupu klape Rožice iz Marušića te obići uređene prostorije i uz prigodnu zdravicu svečano obilježiti današnje otvaranje. U samim prostorijama mogli su vidjeti izložbu fotografija koja je postavljena za ovu prigodu posvećena upravo Parenzani.

“Parenzana Magic-Friendly Center“ investicija je unutar projekta „Parenzana Magic“ sufinanciranog iz Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2007-2013. Za cjelokupni projekt vodećem partneru Istarskoj županiji odobreno je 510.348,70 eura, a iznos IPA sredstava iznosi 433.796,85 eura. Obnovu ovog centra poduprli su brojni donatori koji su prepoznali važnost razvoja ponude Istre u želji povećanja biciklističkih, ali ostalih sportskih događanja. Za obnovu zgrade stare škole u centar s prenoćištem za bicikliste financijsku podršku pružili su Istarska županija, Ministarstvo turizma iz Fonda za razvoj turizma 2014. te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt „Parenzana Magic“ nastavak je projekta PARENZANA I „Put zdravlja i prijateljstva“ (program INTERREG IIIA Program za susjedstvo SLO-HU-CRO 2004-2006), te projekta Parenzana II „Ponovno oživljavanje puta zdravlja i prijateljstva“ (program IPA SI-HR 2007-2014) tijekom kojih su učinjene predradnje za ostvarenje glavnog cilja projekta, odnosno revitalizaciju trase stare željezničke pruge Parenzane putem integrirane turističke ponude i dugoročne prekogranične suradnje te povećanje sportskih događanja u Istri.

„Parenzana je ostavila duboki trag među stanovnicima ovih krajeva te ih spojila, a mi se nadamo da će to činiti i dalje upravo kroz ovako vrijedne projekte kao što je novootvoreni centar u Tribanu. Ovaj projekt je pridonio razvoju našeg grada i to upravo na današnji dan kada ga otvaramo i kada obilježavamo dan grada“, naglasio je gradonačelnik Buja Edi Andreašić.

Parenzana, ili kraće TPC (Trieste-Parenzo-Canfanaro) bila je uskotračna pruga dugačka 123,1 km koja je povezivala 33 istarska mjesta od Trsta do Poreča, tako da bi u današnje vrijeme prolazila teritorijem triju država: Italije - 13 km, Slovenije - 32 km i Hrvatske - 78 kilometara. Prometovala je od 1902. do 1935. godine, a ukinuta je zbog nerentabilnosti i razvoja bržih i jeftinijih cestovnih oblika prijevoza.

U projektu, uz vodećeg partnera Istarsku županiju, sudjeluju gradovi Poreč i Buje, općina Motovun te slovenski partneri, općine Kopar, Piran i Izola.



Pisane vijesti