Ministar Lorencin s predstavnicima francuskih institucija i tvrtki

Ministar turizma Darko Lorencin boravi u Francuskoj, gdje je razgovarao s predstavnicima francuskih institucija i tvrtki o razvoju turizma u Hrvatskoj te o dosadašnjoj suradnji dviju zemalja i mogućim investicijama. U utorak, 25. kolovoza, ministar Lorencin se u gradu Cognacu susreo s gradonačelnikom Michelom Gourinchasom, s kojim je razgovarao o razvoju eno-gastro turizma te mogućnostima razvoja cjelogodišnjeg turizam temeljenog upravo, između ostalog, i na ovom turističkom proizvodu.

Ministar turizma Darko Lorencin boravi u Francuskoj, gdje je razgovarao s predstavnicima francuskih institucija i tvrtki o razvoju turizma u Hrvatskoj te o dosadašnjoj suradnji dviju zemalja i mogućim investicijama. U utorak, 25. kolovoza, ministar Lorencin se u gradu Cognacu susreo s gradonačelnikom Michelom Gourinchasom, s kojim je razgovarao o razvoju eno-gastro turizma te mogućnostima razvoja cjelogodišnjeg turizam temeljenog upravo, između ostalog, i na ovom turističkom proizvodu.

„Svakako da je naš dugoročan glavni cilj da hrvatski restorani uđu u crveni Michelinov vodič, na čemu nastavljamo raditi, međutim, brz, komplementaran i razmjerno znatno jednostavniji put ka međunarodnoj afirmaciji postojećih komparativnih prednosti hrvatske gourmet scene, je prije svega iskoristiti dobavljivost izvrsnih svježih namirnica koje imamo tijekom cijele godine, proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina u svim hrvatskim regijama, te mogućnost kreiranja atraktivnih dnevnih ponuda, kao ključnog elementa gourmet proizvoda. Eno gastro turizam također je jedan od glavnih proizvoda koji su prepoznati u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine. To je proizvod čiji razvoj vidimo i na kontinentu i u priobalju te razvojem i financijskim podupiranjem vinskih cesta te kušaonica vina činimo atraktivnim proizvodom za turiste koji dolaze u Hrvatsku. U projektu Hrvatska 365 enogastronomija definirana je kao jedan od ključnih proizvoda na kojima hrvatski turizam može graditi budućnost, posebice u razdoblju pred i posezone. Programom Hrvatska 365 Gourmet predviđena su pravila i standardi rada PPS klubova za gastronomiju, pri čemu će rezultati biti vidljivi već u drugoj polovici ove godine“, naglasio je ministar Lorencin.

U srijedu, 26. kolovoza ministar Lorencin se susreo s predstavnicima Europskog festivala turizma i strategija koji je ove godine po prvi put održan u Parizu, a sljedeće njegovo izdanje održava se u Dubrovniku. Tijekom ovogodišnjeg Europskog festivala turizma i strategije koji je u lipnju održan u Rueil Malmaisonu, u natjecateljskom dijelu predstavljene su najnovije turističke tendencije kao i strategije turističkog razvoja zemalja sudionica festivala. Na festivalu je sudjelovalo 30 gradova iz 20 zemalja; Španjolske, Portugala, Italije, Poljske, Njemačke, Cipra, Grčke, Malte, Latvije, Estonije, Mađarske, Rusije… Od hrvatskih gradova predstavili su se Zadar i Zagreb od kojih  je Zagreb bio proglašen i jednim od laureata.

Lorencin se u organizaciji Veleposlanstva RH u Parizu i Predstavništva HTZ-a u Parizu susreo i s predstavnicima najvećeg francuskog turoperatora Marmara, koji dosad nije imao Hrvatsku u svojoj ponudi, a u predstojećoj godini planira pokrenuti minimalno jednu ponudu te dovesti dodatnih 11 tisuća francuskih gostiju godišnje. Riječ je o turoperatoru preko kojeg u Francuskoj putuje svaki četvrti Francuz. Ministar je održao sastanak i s predstavnicima Thomas Cooka, jednog od najvećih turoperatora u Francuskoj, koji planira širenje produkcije u Hrvatskoj. Direktor produkcije za RH pri grupaciji Thomas Cook, Ludovic Boyle, u razgovoru s ministrom i pomoćnicima istaknuo je kako oni godinama uspješno posluju u Hrvatskoj, da su specijalizirani prvenstveno za kružna putovanja te srednje i visoko platežnu klijentelu. Kako je naveo, od predstojeće godine u svoju ponudu također planiraju uvođenje nekoliko novih destinacija na području Hrvatske te nove proizvode poput krstarenja s polascima, a zainteresirani su i za širenje poslovanja na pred i posezonu. Generalni tajnik Udruženja francuskih turoperatora Jurgen Bachmann, upoznao je ministra i pomoćnike sa specifičnostima i navikama francuskih turista te istaknuo da su ranije glavna odredišta francuskih turista bile zemlje njihovog govornog područja, no da se to u posljednje vrijeme drastično promjenilo te da su putnici u potrazi za novim destinacijama. Prema njegovim riječima ključ uspjeha na njihovom području za Hrvatsku bio bi kombinacija visoke razine sigurnosti u zemlji te bogata kulturno-povijesna baština i enogastronomija.

U nastavku dana ministar se susreo i s Matthiasom Feklom, državnim tajnikom za vanjsku trgovinu, promicanje turizma i Francuze u inozemstvu. Tijekom susreta, ministar Lorencin i Fekl razgovarali su o postojećim strateškim partnerstvima dviju zemalja, snažnoj potpori Francuske Hrvatskoj prilikom pristupanja EU te mogućnostima za suradnju po pitanju investicija u turističke kapacitete u Hrvatskoj. Tom prilikom je Fekl napomenuo kako se Francuzi sve više odlučuju godišnje odmore provesti u Hrvatskoj te kako je Michelin u ovoj godini upravo Hrvatsku istaknuo kao odličnu gastronomsku destinaciju.

Nadalje, ministar Lorencin će danas boraviti u pokrajini Champagne-Ardenne gdje će se susresti s gradonačelnikom grada Chalons-en-Champagne, Benoistom Apparuaom. Također će sudjelovati na otvorenju sajma Foire de Chalons uz francuskog premijera, Manuelsa Vallsa. Na navedenom sajmu Hrvatska i Istarska županija imaju svoj izložbeni prostor kojeg će posjetiti mnogi visoki uzvanici. Ovom prilikom ministar će se susresti i s predsjednikom županijske skupštine Champagne-Ardenne, Vincentom Perrinom te direktoricom TZ Champagne-Ardenne Laurence Prevolt.

Turisti iz Francuske nalaze se na 11. mjestu po udjelu u noćenjima u ukupnom turističkom prometu u Hrvatskoj, s 860 tisuća ostvarenih noćenja u prvih sedam mjeseci ove godine, te 230 tisuća dolazaka. Udio u ukupnim turističkim noćenjima u Hrvatskoj je 2,13 posto, a broj dolazaka u ovoj godini povećan je za 3,4 posto, a broj noćenja 2 posto.



Pisane vijesti