Bespovratne potpore za razvoj turizma

Ugovore o dodjeli devet bespovratnih potpora kroz projekt "Unapređenje turističke ponude Sisačko-moslavačke županije" za 2015. godinu, u ukupnom iznosu od 293.500 kuna, potpisali su u četvrtak sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i predstavnici turističkih subjekata.

Na županijski natječaj za poticaje u turizmu prispjelo je 17 zahtjeva, od kojih je devet zadovoljilo kriterije. Pomoć od oko 32.600 kuna koristit će uglavnom poduzetnici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave turizmom.

Cilj je tog projekta, istaknuto je, kroz proračunska sredstva županije sufinancirati realizaciju turističkih projekata kako bi se unaprijedila ukupna turistička ponuda kroz povećanje smještajnih kapaciteta, poboljšanje ugostiteljske ponude te uvođenja drugih turističkih sadržaja.

Sisačko-moslavačku županiju, navedeno je, u prvih je pet mjeseci ove godine posjetilo 9.496 gostiju koji su ostvarili 30.223 noćenja, što u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje predstavlja porast noćenja za gotovo pet posto.

Park prirode Lonjsko polje, Moslavačke vinske ceste, lječilišni turizam u Topuskom, povijesni turizam u Sisku te bogatstvo šuma i rijeka za razvoj lova i ribolova samo su neki potencijali koji privlače sve veći broj turista.

"Dužnost nam je da razvojem turističkih kapaciteta i sadržaja sačuvamo i unaprijedimo postojeće potencijele, a istodobno povećamo zaposlenost i smanjimo odlazak mladih iz županije. Uz već poznate, nude nam se i nove turističke destinacije, kao što je kupski žitni put. U suradnji s Karlovačkom županijom, ove će godine Kupom od Karlovca prema Sisku krenuti turistička žitna lađa. Osim bespovratnih poticaja, u iznosu od oko 300.000 kuna, poduzetnicima u turizmu županija nudi i pomoć Razvojne agencije Simora u pripremi turističkih projekata", rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Spomenuti su i planove modernizacije prometnica u Parku prirode Lonjsko polje, nužnost naglašenije promidžbe turističkih potencijala, posebno uz obližnju autocestu kojom godišnje prođe i 11 milijuna vozila, kao u povećanje ugostiteljske i kulturne ponude u Parku prirode.

(Hina)



Pisane vijesti