U Krapinsko-zagorskoj županiji 11 posto više turista

U Krapinsko-zagorskoj županiji u prvoj polovini ove godine nastavljeni su pozitivni trendovi fizičkog turističkog prometa s 11 posto više dolazaka turista i s 8 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, doznaje se iz Turističke zajednice (TZ) te županije.

Takvim porastima pridonijelo je gotovo 40 tisuća turista koji su došli u tu županiju te njihovih 88 tisuća noćenja. Domaćih je turista pritom bilo 12 posto više, a njihovih noćenja 9 posto više, dok je dolazaka stranih turista bilo 8 posto više, a ostvarili su 4 posto više noćenja nego u prvih šest prošlogodišnjih mjeseci.

Među stranim gostima najviše su noćenja u Krapinsko-zagorskoj županiji u prvom dijelu ove godine ostvarili Slovenci, čijih je noćenja bilo čak 32 posto više nego lani te Nijemci, ali s malim padom noćenja, dok su turisti iz Bosne i Hercegovine na trećem mjestu po noćenjima, ali prvi po porastu noćenja od čak 52 posto.

Četvrti su Austrijanci, koji su ostvarili 37 posto više noćenja, dok su peti Talijani, čijih je noćenja bilo 3 posto više.

"Zadovoljni smo s rezultatima u prvoj polovini ove godine, koji su rezultat zajedničkog rada odnosno sinergije javnog i privatnog sektora i sustava TZ, kao i promotivnih aktivnosti koje nekoliko godina provodimo na receptivnim i emitivnim tržištima, što i donosi ovakav stabilni trend rasta dolazaka i noćenja turista", ističu iz Turističke zajednice te županije.

Važnim naglašavaju i da u toj županiji nema izražene sezonalnosti jer objekti rade i turisti dolaze cijele godine podjednako, ali su se ipak uključili u projekt Hrvatska 365 kao destinacija Zagorje-Bajka na dlanu, jer smatraju da će promotivne aktivnosti kroz taj program još više utjecati na povećanje dolazaka gostiju i prepoznatljivost Zagorja kao poželjne turističke destinacije kontinentalnog turizma.

"Rezultati su nam dobri, ali nisu maksimum zagorskog turizma jer Zagorje-Bajka na dlanu kao turistička destinacija ima sve preduvjete za još bolje turističke rezultate, kojima i dalje, uz grad Zagreb, može biti jedna od vodećih destinacija kontinentalnog turizma", poručuju iz te TZ dodajući kako očekuju da se turistički trendovi iz prvog dijela ove godine nastave i do njezinog kraja.

(Hina)



Pisane vijesti