Svijetom u prva četiri mjeseca putovalo 4 posto više turista

Svijetom je u prva četiri mjeseca ove godine putovalo 332 milijuna stranih turista, što je njih 16 milijuna ili 4 posto više nego u istim mjesecima prošle godine, a nastavak takvog trenda očekuje se i u idućim mjesecima ove godine koja bi mogla završiti sličnim porastom.

Pokazuju to novi podaci i prognoze iz Svjetskog turističkog barometra Svjetske turističke organizacije-UNWTO objavljeni u četvrtak iz njihovog madridskog sjedišta, pri čemu se ističe i da su gotovo sve svjetske regije zabilježile poraste međunarodnih (stranih) turističkih dolazaka.

"I izgledi za ostale mjesece ove godine su optimistični, pogotovo od svibnja do kraja kolovoza tijekom kojih se globalno očekuje da će oko 500 milijuna turista putovati u inozemstvo, što bi činilo nešto malo više od 40 posto ukupnih godišnjih dolazaka stranih turista", poručuju iz UNWTO-a.

Po svjetskim regijama s rastom dolazaka stranih turista od 6 posto u odnosu na lanjska četiri mjeseca 'vode' Amerike, nakon čega s rastom 4 do 5 posto slijede Europa, Azija i Pacifik te Bliski istok, dok se među podregijama s najvećim rastom, od 8 posto, može pohvaliti Oceanija i Južna Amerika te Karibi, srednja i istočna Europa s rastom od 7 posto.

Afrika je očekivano u prvim mjesecima ove godine zabilježila slabiju turističku potražnju te pad dolazaka stranih turista od 6 posto u odnosu na prošlu godinu, što iz UNWTO-a objašnjavaju najviše epidemijom ebole, ali i drugim faktorima, političkim i ostalim.

Ukupna ovogodišnja kretanja stranog turističkog fizičkog prometa u svijetu glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai ocjenjuje ohrabrujućim unatoč i dalje prisutnim sigurnosnim problemima i nemirima u mnogim dijelovima svijeta.

Europa s boljim rezultatom nego lani

Europa kao svjetski najposjećenijih regija u prva četiri mjeseca ove godine zabilježila je ukupni porast međunarodnih turističkih dolazaka od 5 posto u odnosu na isti vrijeme prošle godine, pri čemu iz UNWTO-a ističu odličan i 'skokoviti' rezultat u srednjoj i istočnoj Europi, gdje je tih dolazaka bilo 7 posto više nego u prvim mjesecima 2014. koji su za turizam te regije bili teški i opterećeni sukobima u Ukrajini te usporavanjem ruskog gospodarstva.

Južna mediteranska Europa s porastom dolazaka stranih turista od 5 posto zadržala je svoj lanjski, kako kažu u UNWTO-u, snažan trend, tim više što je za mnoge destinacije te regije prvi dio godine najčešće vrijeme tzv. niske sezone.

Zapadna Europa i sjeverna Europa imale su porast dolazaka stranih turista od 4 posto, što se pripisuje dobrim rezultatima tradicionalnih zimsko-skijaških destinacija.

(Hina)



Pisane vijesti