Novi koncept godišnjih hrvatskih turističkih nagrada

S ciljem daljnjeg poticanja konkurentnosti, inovativnosti i svijesti o održivom razvoju te podizanju kvalitete usluga i proizvoda u turističkom sektoru, Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora u 2015. godini uveli su novi koncept godišnjih hrvatskih turističkih nagrada. Sukladno Strategiji razvoja turizma Hrvatske, kao i Strateškom marketinškom planu hrvatskog turizma,  sustav nagrađivanja treba postati sredstvo izravnog poticaja izvrsnosti i međunarodne konkurentnosti tvrtke dionika turističkog sektora te priznanje tvrtkama, udrugama, ljudima te lokalnim zajednicama koje su u tekućoj godinu svojim radom pokazali izvrsnost i dali posebnu dimenziju i novu vrijednost hrvatskom turizmu.

Novi koncept godišnjih hrvatskih turističkih nagrada sastoji se od 28 nagrada u sedam (7) kategorija: Destinacija godine, Hrvatska 365, Nagrada za održivi turizam, Inovacija godine, Atrakcija godine, Nagrada poslovnom sektoru i nagrada Ljudi u turizmu. 

U kategoriji „DESTINACIJA GODINE“ birati će se sljedeće destinacije:
• Najpoželjnija destinacija ruralnog turizma
• Najpoželjnija destinacija turizma zdravlja
• Najpoželjnija City break destinacija
• Autentična primorska destinacija „Naše malo misto“
• Najpoželjnija destinacija za ljetni odmorišni turizam.

U kategoriji „HRVATSKA 365“ birat će se najuspješnija „PPS destinacija“ u 2015. godini. Za navedenu nagradu mogu se kandidirati sve destinacije koje su putem Javnog poziva Hrvatske turističke zajednice dobile oznaku „PPS destinacija“.  Cilj je izabrati onu PPS destinaciju koja je sudjelovanjem u ovom projektu postigla najbolje rezultate na razvoju i poboljšanju ponude i sadržaja destinacije, kao i učinke u ostvarenom turističkom prometu. prometu.

Nagrada „ODRŽIVI TURIZAM“ dodijelit će se pojedincu, udruzi, tvrtci ili lokalnoj zajednici za iznimno postignuće na području brige za okoliš.  U ovog kategoriji moći će se natjecati svi subjekti koji imaju posebno iskazan utjecaj održivog turizma kroz doprinos očuvanju prirode i okoliša, zaštite bio raznolikosti te očuvanje kulturne baštine.

Nagrada „INOVACIJA GODINE“ dodijelit će se tvrtci ili organizaciji koja ima najinovativniji proizvod, uslugu ili proces u turizmu, što znatno doprinosi turističkom iskustvu destinacije. U ovoj kategoriji moći će se natjecati subjekti čije se inovacije odnose na turistički doživljaj, turistički proizvod i one vezane uz IT solucije u turizmu.

U kategoriji „ATRAKCIJA GODINE“ birati će se turističke atrakcije koje su primarno u fokusu potencijalnih turista te predstavljaju inicijalni faktor za odabir turističke destinacije, a to su:
• Kulturna atrakcija godine
• Turistički događaj godine
• Rekreacija i zabava

Nagrada „KULTURNA ATRAKCIJA GODINE“ dodijelit će se kulturnim turističkim atrakcijama regionalne/nacionalne razine atraktivnosti koje doprinose turističkom iskustvu destinacije. Prijaviti se mogu subjekti koji svojim gostima pružaju jedinstveno iskustvo posjete svojoj atrakciji te pokazuju inovativnost i faktor različitosti koji ih izdvaja od ostalih atrakcija.

Nagrada „TURISTIČKI DOGAĐAJ GODINE“ dodijelit će se događaju koji predstavlja primjer najbolje prakse u turističkoj industriji u svim aspektima svog poslovanja te stoga predstavlja primjer za ostale događaje i turističku industriju u cjelini. Prijaviti se mogu svi subjekti koji pružaju atraktivan, prepoznatljiv, nezaboravan i jedinstven događaj za svoje goste / posjetitelje.

Nagrada „REKREACIJA I ZABAVA“ dodijelit će se tematskim i/ili zabavnim parkovima, sportskim kompleksima, pješačkim i/ili biciklističkim stazama, golf terenima, bazenima, teniskim centrima, kasinima regionalne/nacionalne razine atraktivnosti koje doprinose turističkom iskustvu destinacije.

Nagrada „ČOVJEK KLJUČ USPJEHA – DJELATNIK GODINE“ je nagrada za djelatnike i/ili menadžere u različitim segmentima javnog i privatnog sektora koji su neposredno ili posredno vezani za turizam. Djelatnik godine bira se u 26 kategorija (organizator putovanja, agencijski djelatnik, djelatnik prodaje i marketinga u turizmu, turistički animator, turistički vodič, recepcijski djelatnik, konobar, kuhar, djelatnik hotelskog domaćinstva, privatni iznajmljivač, domaćin turističkog seljačkog domaćinstva, carinik, policajac, inspektor, djelatnik u pomorskom prijevozu, djelatnik u zračnom prijevozu, vozač, taksist, prodavač, hortikulturni djelatnik, čistač, spasilac na plažama i bazenima, djelatnik u ostalim uslužnim djelatnostima, djelatnik u sustavu turističkih zajednica) od kojih je jedna nova od ove godine i to djelatnik u objektu kulturnog nasljeđa („heritage“) te posebno priznanje za životno djelo u turizmu.

GODIŠNJA NAGRADA „ANTON ŠTIFANIĆ“ dodijelit će se kao godišnja nagrada za pojedinca ili tvrtke i/ili ustanove i/ili udruge te za pojedinca za životno djelo.

Dodjela nagrada za sve spomenute kategorije održat će se u sklopu manifestacije Dani hrvatskog turizma 2015.

Više informacija o novom konceptu sustava nagrađivanja nalazi se na web stranicama Hrvatske turističke zajednice, a svi zainteresirani mogu se prijaviti isključivo putem web poveznice: http://prijave.croatia.hr/ zaključno do 9. srpnja 2015. godine za kategoriju „DESTINACIJA GODINE“ te zaključno do 23. srpnja 2015. godine za sve ostale kategorije.



Pisane vijesti