Novi ljetni festival Metajna na Pagu

Novoosnovana udruga „Stare užance otoka Paga“ i obrt Valentina Metajna, u suradnji s gradom i turističkom zajednicom grada Novalje, ove sezone pokreću projekt pod nazivom „Ljetni festival Metajna 2015“.

Ljetni festival Metajna odvijati će se do 1. rujna, a njime se prvenstveno želi promovirati raznolikost otoka Paga. Tako će samo otvorenje Festivala biti posvećeno prezentiranju kulturne baštine otoka Paga uz sudjelovanje domaćih izvođača poput klapa Sol, Navalia, Peružini, Slavuji i  Kolanjke, kulturnih društava Družina-Pag i Novalja te dječjeg zbora Violice-Pag. Kulturna događanja pratiti će i bogata gastronomska ponuda po kojoj je otok poznat, a sve pod motom „Kako je to nekad bilo“.

Turistima i svim posjetiteljima tako će se prezentirati život na otoku kakav je nekad bio, pa će se odjeća prati ručno, plesti će se čarape i džemperi, presti vuna, krpati mriže, igrati karte, boćati, mijesiti kruh, kuhati rakiju, peći srdele, plesti luk, kuhati brudit i polentu, peći puževe i kuhati hobotnice.

Kao dio projekta biti će organizirani i dani sira, čipke i soli, istaknuti kao najbolji proizvodi Paga poznati svjetskoj javnosti. U prezentaciju proizvoda uključiti će se i domaći proizvođači - Sirana Gligora, Paška sirana, Sirana Mih te čipkarice Pag.

Dodatna pogodnost biti će i brod Festini koji će kao poveznica voziti u večernjim satima iz Paga u Metajnu i natrag.



Pisane vijesti