Paket zakona o turističkim zajednicama stavljen na javnu raspravu

Ministarstvo turizma objavilo je danas na svojim internetskim stranicama prijedlog paketa zakona: Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakon o boravišnoj pristojbi te Zakon o turističkoj članarini, koji će do 12. srpnja 2015. biti na javnoj raspravi. „Ovim paketom zakona postojeće turističke zajednice potičemo na suradnju te definiramo bolje  tko se čime treba baviti. Time će njihove aktivnosti biti dinamičnije, te ćemo formalizirati suradnju javnog i privatnog sektora. Ovime bi se u potpunosti primijenio destinacijski menadžment“, naglašava ministar turizma Darko Lorencin. Prema prijedlogu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma lokalne TZ bit će prvenstveno  zadužene za razvoj turističkih proizvoda i promociju destinacija, a županijske TZ za konsolidaciju te promociju na razini županije. Glavni ured HTZ-a će u svom radu biti znatno više nego do sada fokusiran na jačanje turističkog brenda Hrvatske, i u tom smislu uvjetno možemo govoriti o transformaciji HTZ u marketinšku agenciju hrvatskog turizma.

Ministarstvo turizma objavilo je danas na svojim internetskim stranicama prijedlog paketa zakona: Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakon o boravišnoj pristojbi te Zakon o turističkoj članarini, koji će do 12. srpnja 2015. biti na javnoj raspravi. 

„Ovim paketom zakona postojeće turističke zajednice potičemo na suradnju te definiramo bolje  tko se čime treba baviti. Time će njihove aktivnosti biti dinamičnije, te ćemo formalizirati suradnju javnog i privatnog sektora. Ovime bi se u potpunosti primijenio destinacijski menadžment“, naglašava ministar turizma Darko Lorencin.

Prema prijedlogu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma lokalne TZ bit će prvenstveno  zadužene za razvoj turističkih proizvoda i promociju destinacija, a županijske TZ za konsolidaciju te promociju na razini županije. Glavni ured HTZ-a će u svom radu biti znatno više nego do sada fokusiran na jačanje turističkog brenda Hrvatske, i u tom smislu uvjetno možemo govoriti o transformaciji HTZ u marketinšku agenciju hrvatskog turizma.

Turističke zajednice županija dobivaju ulogu koordinatora turističkog razvoja te nadležnost provođenja natječaja za potpore turističkim zajednicama i turističkim inicijativama na turistički nerazvijenim područjima. Za razvoj postojećih i stvaranje novih proizvoda zadužene su lokalne turističke zajednice.

U Zakonu o turističkim zajednicama predviđeno je i ugovorno udruživanje lokalnih turističkih zajednica na način na koji već surađuju u programu Hrvatska 365. To znači da jednostavno sklope sporazum,  čime će im biti omogućeno da uvedu dodatnu boravišnu pristojbu, zajednički nastupaju na tržištima i imaju zajedničku strategiju razvoja, obzirom na vrste proizvoda koje imaju i razvijaju.

Naime, prema predloženom Zakonu o boravišnoj pristojbi, ključ raspodjele sredstava od osnovne boravišne pristojbe od lokalne do nacionalne razine u svojoj biti se ne mijenja u odnosu na dosadašnju raspodjelu, već se predviđa mogućnost uvođenja dodatne boravišne pristojbe za udružene TZ,  kao i boravišne pristojbe za brodove na kružnim putovanjima u međunarodnoj plovidbi (kruzeri). U ta dva slučaja se predviđa da sav prihod od boravišne pristojbe pripadne lokalnoj TZ, te će biti namjenski korištena za kreiranje turističkih proizvoda i poboljšanje uvjeta boravka turista u destinaciji.



Pisane vijesti