Međimurje je Europska destinacija izvrsnosti za 2014./2015.

Hrvatski pobjednik u ovogodišnjem izboru Europske destinacije izvrsnosti (EDEN), s temom „Turizam i lokalna gastronomija“, je destinacija Gornje Međimurje. Tako je odlučeno u izboru kojeg je provela Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica, uz sudjelovanje i suglasnost Ministarstva turizma. Svečanoj ceremoniji i izboru prisustvovao je Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda HTZ-a i dr. sc. Daglas Koraca, zamjenik ministra turizma.

Hrvatski pobjednik u ovogodišnjem izboru Europske destinacije izvrsnosti (EDEN), s temom „Turizam i lokalna gastronomija“, je destinacija Gornje Međimurje. Tako je odlučeno u izboru kojeg je provela Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica, uz sudjelovanje i suglasnost Ministarstva turizma. Svečanoj ceremoniji i izboru prisustvovao je Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda HTZ-a i dr. sc. Daglas Koraca, zamjenik ministra turizma.

Direktor Ivičić je naglasio kako projekti poput EDEN-a daju poticaj razvoju turizma i mogućnost povećanja vidljivosti turistički manje razvijenih destinacija. „Izuzetno mi je drago što je tema ovogodišnjeg izbora bila gastronomija koja je u Hrvatskoj doista bogata i raznolika. Također, gastronomija je jedan od ključnih proizvoda našeg PPS plana, odnosno projekta Hrvatska 365 te je jedan od ključnih proizvoda ponude gotovo svih destinacija koje sudjeluju u projektu produljenja sezone“, izjavio je direktor Ivičić, dodavši kako će koristi od sudjelovanja u ovom projektu imati svi finalisti koji su sada postali dijelom europske mreže destinacija koje promoviraju održive oblike turizma.

Zamjenik ministra turizma Koraca rekao je kako je eno-gastronomija jedan od turističkih proizvoda koji posljednjih godina privlači sve više turista u našu zemlju. „Eno-gastronomija je jedan od deset ključnih turističkih proizvoda kojima će se, prema Strategiji razvoja turizma, u narednim godinama posvetiti posebna pozornost i na kojima će se temeljiti razvoj turizma naše zemlje, posebice u razdoblju izvan glavne turističke sezone. Naš cilj je svakako nadići percepciju Hrvatske kao zemlje isključivo sunca i mora te je pozicionirati kao poželjno cjelogodišnje odredište i kvalitetnu vikend destinaciju. Hrvatske su regije bogate različitim gastro-enološkim doživljajima i ponudom, te kao turistička destinacija imamo sve predispozicije da postanemo značajna mediteranska gourmet destinacija“, zaključio je zamjenik ministra turizma dr.sc. Daglas Koraca.

Podsjetimo, na javni poziv Hrvatske turističke zajednice za izbor nacionalnog pobjednika EDEN 2014/2015. kandidiralo se ukupno osam destinacija, a nakon provedenog ocjenjivanja i obilaska kandidiranih destinacija u uži izbor je odabrano pet destinacija finalista: GORNJE MEĐIMURJE, DARUVAR-BJELOVAR-GAREŠNICA, DRNIŠKO ZALEĐE, GRAD BUZET te SRIJEM I SLAVONIJA – OKUSI SRIJEMA I SLAVONIJE.

Pobjednička destinacija, a ove godine je to destinacija Gornje Međimurje, na nacionalnoj razini dobiva naziv Europska destinacija izvrsnosti te će biti promovirana putem Internet stranica Europske komisije (www.edenineurope.eu), Europske komisije za putovanja (www.etc-corporate.org/), Hrvatske turističke zajednice (www.croatia.hr). Također, sve destinacije finalisti biti će predstavljene kao primjeri dobre prakse na europskoj razini jer su se prema uputama Europske komisije, osim gastro ponude, ocjenjivali i drugi uvjeti koji su bitni za turiste, a to su smještajna ponuda, biciklističke i druge tematske staze, ponuda izleta, ponuda gastro manifestacija i slično.

EDEN (Europske destinacije izvrsnosti) je projekt koji promiče modele održivog razvoja turizma kroz Europsku zajednicu. Projekt se zasniva na nacionalnim natjecanjima koja se održavaju svake godine, a rezultiraju izborom turističke “destinacije izvrsnosti” za svaku zemlju sudionicu. Hrvatska je prepoznala značaj ovog projekta u kojem sudjeluje od samog njegovog početka, najprije kao zemlja pristupnica, a sada kao članica Europske unije.
 



Pisane vijesti