Povezivanje kulture i turizma šansa za Lepoglavu

Ministar kulture Berislav Šipuš rekao je u Lepoglavi, koju je posjetio u nedjelju, kako je povezivanje kulture i turizma, te privlačenje sredstava iz EU fondova šansa za gradove poput Lepoglave.

Gradonačelnik Marijan Škvarić i predstavnici Grada predstavili su ministru projekte obnove kulturne baštine, a zatim je Šipuš obišao Turističko kulturni centar i Zadrugu lepoglavske čipke.

Kulturna baština je, rekao je ministar, jedan od prioriteta njegova ministarstva, koje u gradu bogate povijesti kao što je Lepoglava čekaju mnoge financijske obveze i ulaganja u objekte, poput vjerskih.

Izrazio je zadovoljstvo uspjehom Lepoglave u privlačenju sredstava iz EU fondova i realizaciji projekat Turističko-kulturnog centra, koji je financiran na taj način u iznosu od milijun eura.

Škvarić je rekao da su u visokoj fazi pripremljenosti tri projekta važna za razvoj grada. Riječ je o već pripremljenoj dokumentaciji za tehnološki centar drvne industrije, prvi takav u Hrvatskoj; centar za posjetitelje, koji bi se trebao realizirati uz potporu ministarstava kulture i turizma; te cenatr bioraznolikosti, koji se tiče Strahinčice, Ravne gore i Ivančice.

"Grad Lepoglava zna dobro postaviti ciljeve i ima usvojene sve strateške dokumente za razvoj grada i realizaciju projekata. Zna koje mjere treba provesti i ima stručne ljude za to", izjavio je Škvarić, dodajući da je za to potrebna partnerska suradnja s ministarstvima, među kojima i s Ministarstvom kulture.

U razgovoru se Šipuš dotaknuo i teme knjižnice, ali i kino dvorane koja nedostaje Lepoglavi. Govoreći o pomoći Ministarstva projektima lokalnih sredina, Šipuš je rekao kako bi se proračun njegova ministarstva za iduću godinu trebao zadržati na razini ove, a ta je, dodao je, bolja nego prošle godine.

Poslijepodne bi ministar Šipuš trebao s biskupom Varaždinske biskupije mons. Josipom Mrzljakom razgovarati o pomoći Ministarstva obnovi sakralnih objekata.

Prošle je godine ministarstvo pomoglo obnovu lepoglavske crkve i pavlinskog samostana te kapele svetog Jurja u Purgi s 340 tisuća kuna. Ministar bi trebao obići neke od tih objekata, a pri kraju posjeta Lepoglavi i geološki spomenik prirode Gaveznicu. (Hina)



Pisane vijesti