Turistička suradnja Hrvatske i Irana koji se otvara svijetu

Ministar turizma Darko Lorencin i potpredsjednik Irana Masoud Soltanifar potpisali su, danas u Rovinju, sporazum o osnivanju radne grupe između Hrvatske i Irana za razvoj turističke suradnje privatnog i javnog sektora iz obje zemlje. Soltanifar i Lorencin u zadnjih su se nekoliko mjeseci više puta sreli, ovih dana ponovo u Rovinju u povodu 100. sjednice Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije-UNWTO, na čijim su marginama i potpisali sporazum koji su dogovorili tijekom nedavnog posjeta ministra Lorencina Iranu. "Imamo dosta mogućnosti za suradnju na području turizma s Iranom, a potpisom sporazuma zapravo smo reaktivirali memorandum o suradnji s tom zemljom iz 2003. te sada slijedi definiranje konkretnih aktivnosti", kazao je Lorencin. Soltanifar, koji je ujedno i potpredsjednik Iranske organizacije za kulturno naslijeđe, umjetničke obrte i turizam, kazao je kako u Hrvatskoj vidi dobrog partnera jer ima uspješan turistički razvoj i može iskustvom pomoći Iranu u razvoju turizma. "Imamo plan da se u Iranu do 2025. broj stranih turista sa sadašnjih oko 4-5 milijuna poveća na njih oko 20 milijuna, za to ćemo morati graditi dosta kapaciteta, hotela i drugog te aerodrome i drugu prometnu infrastrukturu, a hrvatski privatni i javni sektor pozivamo da dođu raditi k nama", naglasio je Soltanifar.

Ministar turizma Darko Lorencin i potpredsjednik Irana Masoud Soltanifar potpisali su, danas u Rovinju, sporazum o osnivanju radne grupe između Hrvatske i Irana za razvoj turističke suradnje privatnog i javnog sektora iz obje zemlje. Soltanifar i Lorencin u zadnjih su se nekoliko mjeseci više puta sreli, ovih dana ponovo u Rovinju u povodu 100. sjednice Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije-UNWTO, na čijim su marginama i potpisali sporazum koji su dogovorili tijekom nedavnog posjeta ministra Lorencina Iranu.

"Imamo dosta mogućnosti za suradnju na području turizma s Iranom, a potpisom sporazuma zapravo smo reaktivirali memorandum o suradnji s tom zemljom iz 2003. te sada slijedi definiranje konkretnih aktivnosti", kazao je Lorencin.

Soltanifar, koji je ujedno i potpredsjednik Iranske organizacije za kulturno naslijeđe, umjetničke obrte i turizam, kazao je kako u Hrvatskoj vidi dobrog partnera jer ima uspješan turistički razvoj i može iskustvom pomoći Iranu u razvoju turizma.

"Imamo plan da se u Iranu do 2025. broj stranih turista sa sadašnjih oko 4-5 milijuna poveća na njih oko 20 milijuna, za to ćemo morati graditi dosta kapaciteta, hotela i drugog te aerodrome i drugu prometnu infrastrukturu, a hrvatski privatni i javni sektor pozivamo da dođu raditi k nama", naglasio je Soltanifar.

Navodi kako Iran ima veliki potencijal za razvoj turizma, što je zastalo zbog sankcija međunarodne zajednice toj zemlji, a kako se očekuje njihovo poništavanje, Iran će, kako je kazao, "dosta raditi na razvoju smještaja, ali i viznih olakšica ili e-viza, i drugog za lakši dolazak u zemlju".

Bivši veleposlanik u Iranu i predsjednik Hrvatsko-iranskog društva prijateljstva Esad Prohić novinarima je u Rovinju nakon potpisivanja tog sporazuma kazao da se ukidanje sankcija Iranu očekuje 1. srpnja ove godine, nakon čega kreće jače otvaranje Irana globalnom turističkom tržištu na oko 40 tržišta u svijetu.

"To je prilika i za hrvatske građane i poduzetnike da više putuju i moguće i rade s tom zemljom, sada ih godišnje tamo na kulturno-povijesne rute ide pet do deset tisuća, a ono što Iran nudi je zapravo naslijeđe velike svjetske perzijske civilizacije, jedne od pet globalno najjačih civilizacija, koja do sada nije bila otvorena svijetu, a u rangu je Egipta, Kine i sličnih", kazao je Prohić.

Konzultant Miroslav Dragičević iz Horwath HTL-a naveo je da Iran u idućih deset godina planira ulaganja od više desetaka milijardi američkih dolara u svoju turističku i drugu infrastrukturu.

(Hina)



Pisane vijesti