U riječkoj luci prvi ovogodišnji kruzer

U Rijeku je danas uplovio prvi od ukupno osam najavljenih brodova za kružna putovanja u ovoj godini, kruzer "Thomson Majesty" tvrtke Thomson Cruises, čime je otvorena ovogodišnja sezona pristajanja kruzera u riječkoj luci. Brod "Thomson Majesty" dugačak je 207 metara, ima gaz od 6,5 metara, a pristao je uz riječki lukobran. Na brodu su 1523 putnika, uglavnom iz Velike Britanije, i 580 članova posade, a raspolaže s pet restorana, šest barova, casinom, bazenima, knjižnicom, wellness centrom i drugim sadržajima.

Za putnike je u riječkoj luci priređen prigodni program, dočekali su ih i autobusi kojima su se uputili u razgledavanje Krka, Opatije, Mošćeničke Drage, Kastva, Zagreba, Postojne i Plitvičkih jezera, a odlazak broda predviđen je u popodnevnim satima. 

Zapovjedništvo broda posjetila su, nakon obavljenih redovnih procedura, izaslanstva Lučke uprave Rijeka, Turističke zajednice Grada Rijeke, Turističke zajednice Kvarnera, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel tom prigodom je izjavio da Rijeka može i hoće prihvatiti najavljene goste s kruzera, u taj posao uloženo je puno truda te se pokazalo da Rijeka može biti zanimljivo odredište. Naglasio je da Rijeka u tom dijelu ne planira konkurirati drugim lukama, primjerice Splitu ili Dubrovniku, da je u Rijeci drugi koncept turizma i da se nada će se u riječkoj luci doseći 30 do 50 ticanja kruzera na godinu. Dodao je da dolazak kruzera u riječku luku smatra nadopunom turističke ponude koju treba iskoristiti.

Prema podacima iz riječke Lučke uprave, povećanje prometa kruzera može se pripisati intenzivnom angažmanu povjerenstva, kojeg čine predstavnici Lučke uprave Rijeka, riječke Turističke zajednice i Grada Rijeke. Povjerenstvo je u posljednje dvije godine radilo na određivanju područja za prihvat kruzera, planiranju i provedbi konkretnih aktivnosti, poput osmišljavanja modela upravljanja destinacijom, prodaje i marketinga.

Od svibnja do listopada ove godine u riječkoj luci očekuje se ukupno osam ticanja kruzera - brodova "Thomson Majesty" i "Crystal Serenity" brodarskih kompanija Thomson Cruises i Crystal Cruises. Za sljedeću godinu zaprimljeno je 17 upita sedam brodarskih kompanija. (Hina)



Pisane vijesti