Šibensko Gradsko vijeće potvrdilo: potpisat će se novi sporazum za otok Obonjan

Šibensko Gradsko vijeće većinom glasova vijećnika na sjednici u utorak prihvatilo je prijedlog gradonačelnika Željka Burića da se raskine postojeći Ugovor o realizaciji projekta Obonjan rivijera i potpiše novi sporazum prema kojem bi Sunčani Hvar istupio iz ugovora o realizaciji projekta Obonjan ustupanjem svoje pozicije iz ugovora tvrtci Projekti Šibenik.

To znači da će konačno, nakon gotovo šest godina pravne blokade, otok Obonjan, nekad poznat i kao Otok mladosti, ponovno biti stavljen u funkciju turizma.

Novi sporazum također će onemogućiti bilo kakve tužbe koje je Sunčani Hvar najavljivao prema Gradu Šibeniku, spominjući obeštećenje u iznosu od čak 12 milijuna kuna, a novi gradski partner, tvrtka Projekti Šibenik, od početka lipnja preuzet će otplatu preostalih rata kredita u iznosu 20 milijuna kuna koje je dosad otplaćivao Grad Šibenik, a umjesto tvrtke Otok mladosti d.o.o. koja je sve do potpisa ugovora sa Sunčanim Hvarom upravljala Obonjanom.

Gradonačelnik Šibenika na današnjoj je sjednici istaknuo kako je presretan zbog ovog novog momenta u priči oko otoka Obonjana, prije svega iz razloga što je nad gradom sve dosad visjela omča koja ga je mogla dovesti u bankrot.

Iz gradske uprave ranije su izvijestili kako iza tvrtke Šibenik projekti d.o.o. stoje poznati britanski promotori koji Obonjan namjeravaju pretvoriti u festivalsku destinaciju. Riječ je, kako su tada najavili iz Grada Šibenika, o tvrtkama Sound Channel, nacionalnom turističkom operatoru - CMT i operativnoj kompaniji Gratiosus.

Oni preuzimaju projekt kako bi stvorili odmorišnu i festivalsku destinaciju. Otok Obonjan bit će top destinacija za moderni turistički doživljaj i vodilja na područjima umjetnosti, glazbe, održivog življenja, wellnessa, gastronomije i tehnologije, naznačili su iz gradske uprave.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Burić je najavio kako se izravne i neizravne koristi od sporazuma mogu očekivati već dogodine, a one će iznositi oko pet milijuna kuna.

Plan je, kazao je, da već idućeg ljeta Obonjan ostvaruje 120 tisuća noćenja te da se na tom mjestu u turističkim objektima zaposli stotinjak ljudi, a prema najavama investitora, tjedno će na otok dolaziti tri tisuće gostiju. Oporba je prilikom današnjeg glasovanja ostala suzdržana. (Hina)



Pisane vijesti