U Hrvatskoj trenutno 41 hotel ima 'zeleni' certifikat

U Hrvatskoj trenutno 41 hotel ima certifikat o održivom poslovanju "Sustainable Hotel Certificate by UPUHH", koji im je dodijelila Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) tijekom prošle i ove godine.

Hoteli su te certifikate zaslužili svojim poslovnim upravljanjem i primjenom standarda održivog i zelenog poslovanja. Prošle godine te certifikate dobio je 21 hotel, prvi među njima zagrebački Hotel International iz sastava HUP-Zagreb. Ove godine, sredinom svibnja, certifikate je dobilo još 20 hotela.

Certifikat 'zeleni hotel' jamči da objekti u svom poslovanju slijede svjetske trendove održivog poslovanja, poput uspješnog upravljanja održivošću u svakodnevnom hotelskom poslovanju, zaštiti okoliša i stalnom razvijanju svijesti o toj zaštiti, energetske učinkovitosti, edukacije zaposlenika, uštede energije i vode, nabave, prodaje, marketinga i PR-a, kao i kontrole ispuštanja emisije CO2.

To su i bili neki od brojnih kriterija (u ukupno devet kategorija) koje su hoteli morali zadovoljiti kako bi stekli taj certifikat. Proces certificiranja proveden je u nekoliko faza, s revizijama po hotelima i akcijskim planovima u razdoblju od tri do pet mjeseci i analizom postignutih rezultata.

UPUHH je s projektom 'zelenog' certificiranja hotela krenuo u srpnju 2013., prije čega su, kako ističe direktorica UPUHH-a Iva Bahunek, detaljno proučili slične certifikate u svijetu, poput Prijatelj prirode, Travelife, Der Blaue Engel i druge, a potom su definirani kriteriji za hotele.

"U taj su se projekt praktički otpočetka uključili hoteli s područja cijele Hrvatske, radionice su organizirane u Zagrebu i Splitu, a osim upoznavanja kriterija zelenog poslovanja i utvrđivanja postojećeg stanja u hotelu, na njima su odabrani 'zeleni koordinatori' iz svakog pojedinog hotela educirani i o izradi akcijskog plana, politici upravljanja okolišem, uključivanju osoblja i drugom", naglašava Bahunek.

Do 2018. koncept zelenog poslovanja u svim članicama UPUHH-a

Bahunek iznosi i da je plan da do kraja 2018. koncept zelenog poslovanja usvoje i ostali hoteli u članstvu UPUHH-a, kojih je blizu 200 i čine oko 80 posto u ukupnom hotelijerstvu Hrvatske, kao i da se projektu pridruže i ostale strukovne udruge - kampinga, nautičkog turizma i drugih segmenata turističke ponude.

Troškove tog projekta snosi UPUHH uz sufinanciranje Ministarstva turizma i drugih partnera, a njegov strateški cilj oslanja se na ciljeve iz Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. koji se temelje i na uvođenju prakse zelenog poslovanja, što podrazumijeva sinergiju ekonomske dobiti, brige za okoliš u najširem smislu te socijalne uključenosti u širu zajednicu.

"Jedna od zadaća UPUHH-a, kao krovne hotelijerske udruge, jest i briga o članicama da im se putem tih i drugih projekata omogući smanjenje troškova poslovanja uz istodobno pozitivno utjecanje na prepoznavanje njihove prednosti i konkurentnosti od strane klijenata, a brojne analize hotela koji su prešli na zeleno poslovanje pokazuju da se u takvim objektima u prosjeku troši 20 posto manje vode, da su troškovi odvoza smeća 15 posto niži, a dolazi i do poboljšanja okoliša u kojem se objekti nalaze", naglašava Bahunek. Važno je i što se time podiže svijest kompletnog osoblja hotelskih kuća o važnosti zelenog poslovanja, što utječe i na veću motivaciju zaposlenih i bolju komunikaciju s gostima. (Hina) 



Pisane vijesti