Članice udruženja Relais & Chateaux, Meneghetti i Lešić Dimitri Palace, priredile zajedničku večeru

Sinoć je u Stanciji Meneghetti održano jedinstveno gastronomsko događanje u sklopu kojega su po prvi puta snage ujedinile kuhinje dva hrvatska člana međunarodnog udruženja ekskluzivnih malih hotela i restorana Relais & Chateaux, Meneghetti iz istarskih Bala i Lešić Dimitri Palace iz Korčule, pod pokroviteljstvom samog Relais & Chateauxa kroz program Gourmet Festival. Večeri je prisustvovao i ministar turizma RH Darko Lorencin kao i predstavnici svih hrvatskih članica spomenute grupacije. Gosti su imali prilike uživati u svemu najboljem što nam mogu ponuditi dvije najvažnije hrvatske eno gastronomske regije - Dalmacija i Istra. Ministar turizma RH Darko Lorencin ovom je prilikom izjavio: „Veliko mi je zadovoljstvo što su hrvatske članice Relais & Chateauxa udružile snage, jer je riječ o posebnom obliku turističke ponude orijentiranoj prema uživanju u vrhunskoj eno gastronomiji. Ovaj proizvod svakako je jedan od onih na kojima ćemo graditi budućnost naše turističke ponude te ga promoviramo i kroz program Hrvatska 365. Turizam je industrija doživljaja, a eno gastronomija je doživljaj kada je riječ o vrhunskim namirnicama, kojih u Hrvatskoj imamo u obilju, vrhunskoj posluzi i ambijentu, što Stancija Meneghetti i ostale naše članice R&C svakako imaju. Kulinarstvo se danas temelji na postulatima izvrsnosti, kvaliteti namirnica, znanju, inovativnosti, te scenskoj umjetnosti. Brz i komplementaran put ka međunarodnoj afirmaciji postojećih komparativnih prednosti hrvatske gourmet scene je prije svega iskoristiti dobavljivost izvrsnih svježih namirnica koje imamo tijekom cijele godine, proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina u svim hrvatskim regijama te mogućnost kreiranja atraktivnih dnevnih ponuda kao ključnog elementa  gourmet proizvoda. Uspostavljanjem programa Hrvatska 365 prvi puta imamo organizacijsku i marketinšku mrežu s kojom možemo krenuti u promociju Hrvatske kao uzbudljive, cjelogodišnje gastronomske destinacije.“ Glavni chef restorana Lešić Dimitri Palace Toni Erceg te glavni chefovi restorana Meneghetti Danijela Pifar i Bojan Vuković za ovu su priliku pripremili po tri slijeda koji su imali za cilj prezentirati gastronomsku ponudu Korčule odnosno Istre a svaki slijed bio je uparen s vinima Krajančić i Bire (Korčula) te Meneghetti (Istra).

Sinoć je u Stanciji Meneghetti održano jedinstveno gastronomsko događanje u sklopu kojega su po prvi puta snage ujedinile kuhinje dva hrvatska člana međunarodnog udruženja ekskluzivnih malih hotela i restorana Relais & Chateaux, Meneghetti iz istarskih Bala i Lešić Dimitri Palace iz Korčule, pod pokroviteljstvom samog Relais & Chateauxa kroz program Gourmet Festival.

Večeri je prisustvovao i ministar turizma RH Darko Lorencin kao i predstavnici svih hrvatskih članica spomenute grupacije. Gosti su imali prilike uživati u svemu najboljem što nam mogu ponuditi dvije najvažnije hrvatske eno gastronomske regije - Dalmacija i Istra.

Ministar turizma RH Darko Lorencin ovom je prilikom izjavio: „Veliko mi je zadovoljstvo što su hrvatske članice Relais & Chateauxa udružile snage, jer je riječ o posebnom obliku turističke ponude orijentiranoj prema uživanju u vrhunskoj eno gastronomiji. Ovaj proizvod svakako je jedan od onih na kojima ćemo graditi budućnost naše turističke ponude te ga promoviramo i kroz program Hrvatska 365. Turizam je industrija doživljaja, a eno gastronomija je doživljaj kada je riječ o vrhunskim namirnicama, kojih u Hrvatskoj imamo u obilju, vrhunskoj posluzi i ambijentu, što Stancija Meneghetti i ostale naše članice R&C svakako imaju. Kulinarstvo se danas temelji na postulatima izvrsnosti, kvaliteti namirnica, znanju, inovativnosti, te scenskoj umjetnosti. Brz i komplementaran put ka međunarodnoj afirmaciji postojećih komparativnih prednosti hrvatske gourmet scene je prije svega iskoristiti dobavljivost izvrsnih svježih namirnica koje imamo tijekom cijele godine, proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina u svim hrvatskim regijama te mogućnost kreiranja atraktivnih dnevnih ponuda kao ključnog elementa  gourmet proizvoda. Uspostavljanjem programa Hrvatska 365 prvi puta imamo organizacijsku i marketinšku mrežu s kojom možemo krenuti u promociju Hrvatske kao uzbudljive, cjelogodišnje gastronomske destinacije.“

Glavni chef restorana Lešić Dimitri Palace Toni Erceg te glavni chefovi restorana Meneghetti Danijela Pifar i Bojan Vuković za ovu su priliku pripremili po tri slijeda koji su imali za cilj prezentirati gastronomsku ponudu Korčule odnosno Istre a svaki slijed bio je uparen s vinima Krajančić i Bire (Korčula) te Meneghetti (Istra).   

Meneghetti je vinska destinacija nastala obnovom stare istarske stancije, smještena u blizini Bala, na putu između Pule i Rovinja. U njenom sastavu djeluju wine hotel s četiri sobe i apartmana, vinarija i restoran Meneghetti, dobitnik 16 Gault & Millau bodova za 2015. godinu.

Hotel Lešić Dimitri Palace smješten je u obnovljenoj palači u srcu starog grada Korčule i sastoji od pet prostranih apartmana s popratnim sadržajima. Koncept restorana LD je kreativna kuhinja bazirana na sezonskim namirnicama malih lokalnih poljoprivrednika, maslinara, ribara i vinogradara te sljubljivanje jela s najboljim lokalnim uljima i vinima na način da se kroz različite sorte, položaje i stil svakog ispriča priča o eno gastro identitetu Korčule i Pelješca kao cjelini.

Relais & Chateaux je međunarodno udruženje ekskluzivnih malih hotela i restorana koji je od 2013. godine prisutan i u Hrvatskoj. Osim spomenuta dva hotela u Hrvatskoj su još samo dva člana ovog udruženja, Bevanda iz Opatije i Bastion iz Zadra.

Ovom prilikom razmijenjene su ideje među svim članicama te dogovoreno još sličnih događanja, ne samo na lokalnoj razini već i s članovima udruženja Relais & Chateaux iz cijele Europe.



Pisane vijesti