5 turističkih zona između Hrvatske i Slovenije

Na prijedlog Potkomisije za turizam na 13. sjednici Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma između Hrvatske i Slovenije o pograničnom prometu i suradnji u Kopru su proglašene još tri turističke zone i to:  «Po Sutli i Žumberku», «Sutla- dolina izvora zdravlja» i «Zagorje- Haloze».

Uz prethodno proglašene dvije turističke zone, «Po Kupi i Žumberku « i «Štrigova-Raskrižje»,  pogranično je područje između Hrvatske i Slovenije sada pokriveno s pet turističkih zona koje će omogućiti turistima, ne samo dviju susjednih već i trećih zemalja, jednostavnije korištenje cjelovitih turističkih sadržaja koji povezuju ovih pet zona. Ponuđeni sadržaji protežu se duž pješačkih i biciklističkih staza, a ponuđeni su i programi za kretanje graničnim rijekama Kupom i Sutlom.

Realizacija turističkih zona na terenu traži postavljanje oznaka područja (informativne ploče, putokazi i sl.), tiskanje  brošura i  zemljovida, uspostavu informativnih centara s obje strane granice. Po ispunjenju tih uvjeta zajednička će Potkomisija za turizam verificirati stanje na terenu te proglasiti datum od kojeg će turistička zona i zaista zaživjeti. Prelasci granice bit će tada mogući preko  graničnih prijelaza, ali i izvan njih na zato posebno označenim mjestima uz posjedovanje u tu svrhu predviđene  turističke dozvole koja će se moći dobiti u policijskim postajama i na graničnim prijelazima. 



Pisane vijesti