Šibenik očekuje rast turističkih noćenja do 5 posto

U Šibeniku ove godine očekuju nastavak porasta turističkih noćenja do 5 posto u odnosu na rekordnu lanjsku godinu, čemu bi uz brojne kulturne programe i razne atrakcije moglo pridonijeti i novih oko 200 kreveta u hotelima koji će se otvoriti uoči ljeta i još otprilike toliko novih kreveta u obiteljskom smještaju.

Takva očekivanja iznio je direktor šibenske Turističke zajednice Dino Karađole, podsjećajući da se u tom gradu prošle godine dogodio svojevrsni turistički 'bum', s ostvarenih 1,32 milijuna noćenja ili 5 posto više nego u godini prije. Pritom su sve vrste smještaja zabilježile poraste, pri čemu najviše, za 35 posto, privatni smještaj, potom 7 posto hoteli i hosteli, a 2 posto kampovi.

Porastima noćenja nadaju se i ove godine, tim više što najveći smještajni kapaciteti u gradu, oni u resortu Solaris te u privatnom smještaju imaju bolji buking u odnosu na prošlu godinu.

"U ovoj godini, najvjerojatnije sredinom lipnja turska Dogus Grupa otvara hotel u sklopu svog D-Resorta u Šibeniku, dok bi se u samom centru grada, u staroj jezgri u jednoj od starih 'zaštićenih' zgrada trebao otvoriti manji obiteljski odnosno boutique hotel u koji vlasnik ulaže oko 2 milijuna eura, koji bi trebao raditi cijelu godinu", najavljuje Karađole.

To su ujedno i najveće investicije privatnog sektora u Šibeniku ove godine, čemu se pridružuju i stalne investicije Solarisa, kao i pokretanje nove investicije i gradnje malog turističkog naselja s hotelom i drugim sadržajima u Zablaću te javnog sektora odnosno grada koji uz pomoć fondova EU-a radi na projektu šibenske tvrđave vrijednog više od milijun eura.

Grad priprema i podlogu za revitalizaciju odnosno unapređenje ponude na otoku Obonjan, poznatom i kao otok mladosti, kao i za pretvaranje područje tvornice ferolegura TEP u jedinstveni turističko-kulturni-zabavni kompleks koji bi mogao 'oživjeti' za tri do četiri godine.

Turistička zajednica grada Šibenika u suradnji s gradom pred ljeto planira otvorenje novog modernog Turističko-informativnog centra-TIC-a na Rivi, pregovara se i s European Coastal Airlinesom (ECA) o letovima hidroavionima iz Splita za Šibenik a radi se i na drugim projektima.

"Suradnja s gradom je odlična, sve gradske službe i institucije koordiniraju se i umrežavaju s privatnim vlasnicima i hotelskim kućama, radimo sve više u stilu destinacijskog menadžmenta, što se vidi i u izradi šibenske strategije razvoja turizma do 2020., čiji je temelj i cilj inovativni turizam te podizanja kvalitete ponude, usluga i potrošnje", naglašava Karađole.

Za ovo ljeto najavljuje i bogat kulturni program u Šibeniku, gastro i festivale salse te druge manifestacije koje će, kako se nadaju, zasigurno privući posjetitelje u taj grad koji ima još dosta potencijala za turistički razvoj.

(Hina) 



Pisane vijesti