Europska komisija u potrazi za društvenim inovacijama: "Tražimo nove načine rasta“

Europska komisija pokrenula je natječaj za najbolje europske društvene inovacije za 2015. godinu, u okviru kojega su za tri najbolja projekta osigurane novčane nagrade u iznosu od 50 tisuća eura.

Europskoj uniji potreban je rast kojim se ne održava samo financijska vrijednost, već koji podržava i društveni napredak građana, državne uprave i poduzeća. Trenutačni modeli rasta, međutim, više se ne smatraju prikladnima za društvo u kojem nestašica predstavlja novu realnost, a brojni građani ostaju po strani. Za održivu vrijednost i uključivo društvo u današnjoj Europi potrebni su novi oblici suradnje i alternativni načini rasta.

I zato, ako imate izvrsnu ideju, poručuju iz EK, ne čuvajte je za sebe, iskoristite priliku da dobijete vrijednu podršku, a možda čak i osvojite nagradu od 50 tisuća eura.

Natječaj je otvoren svim fizičkim i pravnim osobama (osim tijela javne uprave) država članica EU i zemalja koje sudjeluju u programu Obzor 2020.

Natječaj je otvoren 23. ožujka u Gdanjsku, a njime se Europljani pozivaju na iznošenje inovativnih ideja kojima bi se mogao poboljšati model rasta u Europi.

Neke moguće značajke inovativnog pristupa:

  • izazov pretpostavkama na kojima se obično temelji gospodarski rast (npr. trendovi naklonjeni gospodarstvu utemeljenom na zajedništvu i suradnji),
  • preispitivanje nabavnog lanca, oblika proizvodnje i isporuke, korištenja proizvoda i usluga široke potrošnje (npr. kružno gospodarstvo),
  • osmišljavanje novih tehnologija ili prijedlozi pametnijeg korištenja postojećih tehnologija na dobrobit društva (npr. Internet ili 3D ispis),
  • generiranje novih rješenja i pristupa za društvene promjene danas i u budućnosti.

Svaku od tri najbolje ideje po izboru žirija, Europska komisija nagradit će s 50 tisuća eura, a nagrade će biti uručene na svečanosti u Bruxellesu u studenome ove godine.  Važno je istaknuti da natječaj sadrži i snažnu komponentu mentorstva kako bi se polufinalistima omogućilo da razrade svoje ideje.

Rok za prijavu na natječaj je petak, 8. svibnja 2015. do 12.00 sati, a više informacija može se pronaći na stranicama Europske komisije.



Pisane vijesti