Apoksiomen i Lošinj uspješno predstavljeni u Londonu

Povodom izložbe Apoksiomena u British Museumu u Londonu, grad i turistička zajednica Malog Lošinja danas su predstavili otok na stručnoj konferenciji pod nazivom „Study day: The Athlete of Croatia: a bronze youth from the sea“, posvećenoj Apoksiomenu s naglaskom na pronalazak, restauraciju, očuvanje te povijesno i umjetničko značenje brončane statue koja datira u 2. do 1. stoljeće prije Krista, a koja je izronjena 1999. godine iz podmorja Lošinja. Konferenciju je organizirao British Museum u suradnji s Ministarstvom kulture RH, Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu i uz podršku Veleposlanstva RH u Londonu.

O Lošinju, otoku vitalnosti i zdravlja, značenju kipa za otok, kulturnu baštinu i turizam, govorila je direktorica TZG Malog Lošinja Đurđica Šimičić, a prisutni su bili zamjenica gradonačelnika Malog Lošinja Ana Kučić, član uprave Jadranke d.d. Goran Filipović, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, savjetnica TZ Kvarnera Renata Vincek te direktor predstavništva  HTZ-a u Londonu Tonko Rilović. Tijekom konferencije predstavljena je i regija Kvarner te Republika Hrvatska kroz zajednički promotivni video.

Konferenciju je otvorila viša konzervatorica Iskra Karniš Vidović iz Hrvatskog konzervatorskog zavoda u Zagrebu, a hrvatski i britanski stručnjaci predstavili su važnost podmorske arheologije u kontekstu pronalaska Apoksiomena i procesa restauracije i očuvanja skulpture, o čemu su govorili Peter B. Campbell sa Sveučilišta Southampton te Ian Jenkis, Judith Swaddling, Ross Thomas, Michael Fischer, Marilyn Hockey, Fleur Shearman i Peter Higgs iz British Museuma.

Arhitekt Saša Randić predstavio je projekt novoizgrađenog muzeja Apoksiomena u palači Kvarner u Malom Lošinju, a završno je izlaganje održao veleposlanik Republike Hrvatske u Londonu Ivan Grdešić.

Ponos i bogatstvo kulturne baštine Lošinja - kip Apoksiomena visok 192 cm, izronjen 1999. godine u neposrednoj blizini otoka Lošinja, izložen je u British Museumu u sklopu izložbe „Definiranje ljepote“ koja se bavi tijelom u antičkoj grčkoj umjetnosti. Izložba, koja se u Sainsbury Exhibition Gallery British Museuma može razgledati do 5. srpnja, prikazuje načine eksperimentiranja s prikazom ljudskog tijela u antičkoj grčkoj skulpturi tijekom dva tisućljeća.



Pisane vijesti