Strukovni savjet za turizam u Našicama

Treća sjednica Strukovnog savjeta za turizam održana je u Našicama s glavnom temom «Stanje i perspektive turizma na selu» koju je u hotelu «Park» prezentirao ROBERT BAĆAC, pomoćnik ministra za sustav turističkih zajednica i selektivne oblike turizma.

Robert Baćac, pomoćnik ministra za sustav turističkih zajednica i selektivne oblike turizma

- Agroturizam čini samo jedan posto hrvatskog turizma, dok je svjetski prosjek 25%. U Hrvatskoj je registrirano 227 seljačkih domaćinstava i to najviše u Istarskoj (86), potom u Dubrovačko-neretvanskoj (65) i Splitsko-dalmatinskoj (19) županiji. Pravi potencijal hrvatskog ruralnog područja je neiskorišten i stoga je potrebno razraditi standardizaciju i kategorizaciju seoskih domaćinstava, poseban sustav poticaja seoskog turizma i poboljšati pravnu regulativu – istaknuo je Baćac u svojoj prezentaciji.

Osim članova Strukovnog savjeta za turizam u Našicama su bile i Dijana Katica, predsjednica Uprave Hrvatskog farmera, koja je predložila obavezno obrazovanje za ruralni turizam, Romana Franjić, direktorica Mystik toursa, i Amelia Tomašević, predsjednica Hrvatske udruge hotelijera.

Sa sastanka Strukovnog savjeta za turizam u Našicama

Uloga domaćeg gosta u hrvatskom turizmu bila je druga tema Strukovnog savjeta, a državni tajnik za turizam ZDENKO MIČIĆ najavio je projekt Ministarstva za 2005. godinu koja bi bila proglašena godinom domaćeg gosta pod motom «Upoznajmo Lijepu našu», što su jednoglasno pozdravili članovi Savjeta. 

- Udio domaćih gostiju u hrvatskom turizmu do 1990. iznosi 40 do 50%, a danas je to svega 16,5% obzirom na broj turista i 11% obzirom na broj noćenja. Kako bi povećali domaći turistički promet, posebice u pred i posezoni te na kontinentu i s ciljem razvoja izletničkog turizma i veću participaciju djece, mladeži i umirovljenika u domaćem turističkom prometu Ministarstvo predlaže sustav subvencija za putničke i turističke agencije – najavila je GORDANA BOROJEVIĆ, pomoćnica ministra za turističku politiku i tržište.

Član Savjeta Niko Bulić, direktor Hrvatske turističke zajednice, predložio je da se u program Ministarstva obrazovanja definira obveza putovanja u zemlji najmanje dva puta tijekom školovanja. Pomoćnik ministra za razvoj turizma ROBERT PENDE smatra da putovanja izvan sezone treba obavezno vezati uz pojedine manifestacije koje bi osmislile turističke zajednice.

S ciljem razvoja i promocije nacionalne kuhinje Ministarstvo je u Našicama predstavilo članovima Strukovnog savjeta za turizam projekte «Croatian menu» i «Croatian cuisine». Prvi projekt započeo bi 2005. godine i promovirao bi hrvatska nacionalna jela, dok bi drugi projekt započeo 2006. i bio bi usmjeren na stvaranje mreže nacionalnih restorana koji bi nudili hrvatske specijalitete.

Dvorac Pejačević

Nakon radnog dijela članovi Strukovnog savjeta imali su prilike degustirati vino tvrtke «Feravino» uz nastup tamburaškog orkestra «Dora Pejačević», obići Zavičajni muzej u  dvorcu Pejačević te vidjeti zbirku «Blago našičkih franjevaca» u samostanu i crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Obišli su i Zoološki vrt obitelji Bizik u Markovcu Našičkom, gospodarstvo obitelji Sudar i Bizovačke toplice koje ove godine slave 30 godina postojanja.

Stanje i perspektive turizma na selu (PowerPoint)Uloga domaćeg gosta u hrvatskom turizmu (PowerPoint)Gastronomija u turističkoj ponudi (PowerPoint)



Pisane vijesti