UHPA traži hitno rješavanje posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija PDV-om

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) zatražila je u srijedu hitno rješavanje otvorenih pitanja posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija PDV-om te pozvala ministarstva turizma i financija da u što kraćem roku, najkasnije tijekom idućeg tjedna, usklade aktivnosti za rješavanje te problematike.

"UHPA je ministarstvima ponudila model rješenja tog problema usuglašenog s hrvatskim i europskim propisima, jer bez toga i uz trenutno stanje agencija možemo sa sigurnošću reći da će rezultati biti ispod svih razina turističkog prometa i da je šteta već nanesena", ističe predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

Iz UHPA-e podsjećaju da je posebni postupak oporezivanja putničkih agencija dio pravne stečevine EU i implementiran je u hrvatski pravni i porezni sustav.

"Iako ne postoji mogućnost primjene snižene stope PDV-a, u operativnoj primjeni posebnog postupka nacionalne porezne vlasti imaju priličnu autonomiju. U tom smislu se UHPA zalaže da se u Hrvatskoj primjenjuje onaj model koji neće dovesti receptivne turističke agencije u tržišno nepovoljniji položaj", naglašavaju iz UHPA-e.

To se posebno odnosi na agencije koje se bave organizacijom poslovnih putovanja i kongresa te putničke agencije koje na veliko prodaju domaće smještajne kapacitete. Uputama pak Porezne uprave, objavljenim početkom siječnja, upravo su te dvije skupine agencija stavljene u vrlo nepovoljan poslovni položaj, upozoravaju iz Udruge.

"Receptivne agencije sudjeluju u dovođenju praktički svakog četvrtog turista u Hrvatsku, a u hotelski smještaj gotovo svakog drugog, i to prvenstveno u pred i posezoni te je rješenje za poseban postupak oporezivanja od kritične važnosti za dalji razvoj hrvatskog turizma", poručuje Žgomba.

Upozorava i da nedovoljno promišljena rješenja mogu ugroziti poslovanje domaćih agencija, pa i dovesti do preseljenja dijela agencijskih operacija u susjedne zemlje izvan granica EU-a.

Rješenje te problematike UHPA je tražila i tijekom 2014. pozivajući da se hitno usklade upute Porezne uprave s uobičajenom praksom turističkih agencija u Hrvatskoj i u drugim članicama EU, podsjeća se u priopćenju i dodaje kako uputa objavljena početkom siječnja nije do kraja riješila sva otvorena pitanja i stvorila je nove nedoumice.

Prema informacijama koje je UHPA dobila iz ECTAA-e (krovnog europskog udruženja nacionalnih udruženja putničkih agencija) taj problem je moguće trajno i kvalitetno riješiti uz minimalnu promjenu teksta upute.

Iz UHPA-e podsjećaju i da od prošle godine predlažu rješenja i za problem oporezivanja stranih autobusera zbog kojeg su mnoge domaće agencije otežano poslovale sa svojim stranim partnerima, ali da još nema rješenja ni tog problema.

(Hina)



Pisane vijesti