Strukovni savjet za turizam - Kalmeta o nautičkom turizmu

Ministar Kalmeta - o mjerama za suzbijanje crnog čarteraPripremamo mjere za suzbijanje sivog i crnog čartera i Strategiju razvitka nautičkog turizma kojom će definirati gornju granicu vezova na Jadranu, najavio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka BOŽIDAR KALMETA na četvrtoj sjednici Strukovnog savjeta za turizam održanoj u Postirama na otoku Braču i posvećenoj stanju i perspektivama nautičkog turizma u Hrvatskoj. Jedna od tih mjera je i da charter djelatnost od sljedeće sezone više neće moći obavljati brodovi pod stranom zastavom, upozorio je ministar najavljujući u rujnu donošenje nove Uredbe o dolasku i boravku stranih jahti kojom će se stati na kraj crnom charteru. U planu je i uvođenje godišnje vinjete, čijom bi kupnjom nautičari podmirili sve financijske obveze u Republici Hrvatskoj, a čime bi se osigurala jednostavnija prijava i kontrola stranih plovila. Ministar je rekao da je Ministarstvo odustalo od projekta «Argonaut» koji je predviđao izgradnju niza novih lučica na Jadranu jer se u postojećim lučicama mogu osigurati novi vezovi bez velikih investicija i time osigurati razvoj nautičkog turizma. 

Robert Baćac, pomoćnik ministra - o stanju nautičkog turizma

Stanje nautičkog turizma u Hrvatskoj prezentirao je Robert Baćac, pomoćnik ministra za sustav turističkih zajednica i selektivne oblike turizma, napomenuvši da se daljnji razvoj nautičkog turizma treba definirati uz strogu zaštitu prirodnih resursa i okoliša. S njime se složio predsjednik Grupacije marina pri HGK Ivan Soža zalagajući se za strogo kontrolirani održivi razvoj bez stihijskog nereda na pomorskom dobru. Danas u Hrvatskoj u čarteru imamo 64% brodova pod hrvatskom zastavom, napomenuo je Goran Prgin, predsjednik Grupacije iznajmljivača plovila pri HGK i zatražio definiranje strožih uvjeta za obavljanje čarter djelatnosti.

Strukovni savjet za turizam osnovan je temeljem odluke ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete kao savjetodavno tijelo Ministarstva s ciljem da raspravlja o pitanjima važnim za utvrđivanje nacrta propisa te davanja mišljenja i prijedloga o drugim pitanjima od značaja za turizam. Savjet ima 9 članova: Franko Palma, predsjednik Hrvatske udruge hotelijera i restoratera ; Jerko Sladoljev, glavni tajnik Kamping udruženja Hrvatske ; Maja Stanić, direktorica Udruge hrvatskih putničkih agencija ; Sanda Weber, ravnateljica Instituta za turizam ; Pave Župan-Rusković ; Đenio Radić, predsjednik Uprave Plave lagune Poreč ; Niko Bulić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice ; Selimir Ognjenović, direktor  I.D. Riva Tours München ; Tonči Tadić, saborski zastupnik

prezentacija (PowerPoint 956 kb)

 

 

 

Pisane vijesti