Projekti Sisačko-moslavačke županije za fondove EU

Obnovljivi izvori energije, razvoj novih materijala u ljevarstvu i proizvodnja poluvodiča nanotehnologijom, te korišenje lječilišnih kapaciteta i bolja turistička ponuda, neka su od područja u kojima Sisačko-moslavačka županija očekuje učinkovitije korištenje novca strukturnih fondova Europske unije, rečeno je u petak u Sisku na sastanku čelnika županije sa zastupnicom u Europskom parlamentu Ivanom Maletić (HDZ). Eurozastupnica Maletić predstavnicima županije sugerirala je kako energičnije koristiti raspoložive potencijale. 

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izvijestio je da je 18 projekata već završeno, a njih 35 je u fazi projektne ideje. 

Kao neiskorištene potencijale Sisačko-moslavačke županije spomenuti su korištenje nalazišta mineralne jodne vode kod Siska, turizam u Parku prirode Lonjsko polje, razvoj lovnog turizma, unapređenje proizvodnje u prehrambenoj i kemijskoj industriji te proizvodnja hrane kroz obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG). 

„U ovoj je županiji mnogo dobrih ideja. Budući da je Hrvatska dosad premalo koristila Europske fondove, a Sisačko-moslavačka je županija pri dnu državne ljestvice, očito postoje golemi neiskorišteni potencijali. Uz one za kratkoročne i dugoročne investicije, sada su na raspolaganju i fondovi za strateške investicije. Projekte je nužno do kraja osmisliti, kako bi se spremno dočekali natječaji. Dosad smo korištenju EU fondova pristupali dosta štedljivo, ali se sada Europa otvorila i to sada treba iskoristiti“, izjavila je nakon sastanka Ivana Miletić.

Sisačko-moslavački župan Žinić također je najavio restrukturiranje i jačanje županijske razvojne agencije SIMORA-e, koja će biti nositelj izrade projekata.

Kako bi se brojne ideje što prije pretočile u konkurentne projekte, najavio je angažiranje još desetak mladih stručnjaka, te izrazio uvjerenje da će se prvi projekti sredstvima europskih fondova početi ostvarivati već potkraj ove godine. 

(Hina)



Pisane vijesti