Deseta Noć muzeja: ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”

Hrvatsko muzejsko društvo organizira jubilarnu desetu Noć muzeja pod nazivom ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”, koja će se održati 30. siječnja 2015. godine od 18.00 sati do 01.00 sati sa slobodnim ulazom na sve programe.

Tema desete Noći muzeja se konceptualno nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju, kojom se žele dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti i njihovo interpoliranje u programe kulturno-turističkih itinerara.

Noć muzeja 2015. Hrvatsko muzejsko društvo ostvaruje u suradnji s hrvatskim muzejima, Gradom Zagrebom, Tehničkim muzejom Zagreb, Teslinim rodnim krajem u Lici – gradom Gospićem, Muzejom Like Gospić, te Memorijalnim centrom ”Nikola Tesla” Smiljan kao glavnim partnerima. U programima Noći muzeja posebno se naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerara temeljenih na ponudi kulturnih ustanova kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći muzeja, s naglaskom na mogućnosti razvoja Gospića, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, čovjeka univerzalnog uma.

Temu Noći muzeja 2015. ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um” podržat će muzeji, arhivi, knjižnice, znanstveno-istraživački centri, obrazovne i druge institucije. S obzirom na bogatstvo brojnih izuma i otkrića iz sfere znanosti i umjetnosti u fundusima kulturnih institucija očekuju se kreativne i atraktivne prezentacije koje će privući brojne posjetitelje.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, glavni cilj Noći muzeja postaje djelovanje u skladu s kulturnom politikom EU, koja naglašava stvaranje nove publike kroz reafirmiranje kulture, obrazovanja, znanosti i istraživanja, čime se kulturna ponuda širi prema širem i novom segmentu korisnika. Tema Noći muzeja 2015. ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um’ podloga je za daljnje  povezivanje hrvatskih i europskih kulturnih institucija i prezentiranje baštine i izuma Nikole Tesle te još  jednom ukazuje na njegovo univerzalno značenje.

Program Noći muzeja iz godine u godinu podržavaju brojni partneri, sponzori i pokrovitelji.



Najave